Hadházy: Megszavazta a kispesti költségvetési bizottság a közétkeztetés verseny nélküli kiszervezését

étel
2019 december 12., 11:39
comments 64

Csütörtökön megszavazta a kispesti önkormányzat költségvetési bizottsága a kerületi közétkeztetés verseny nélküli kiszervezését a Szakácstündér Kft.-nek, írja Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Egyedül a momentumos tag szavazott nemmel. 

Ahogy szerdán beszámoltunk róla, hivatalosan három cég indult a szocialista vezetésű kerület pályázatán, győztes viszont csak egy lehetett, ketten ugyanis nem tették le az előírt ötmillió forintos biztosítékot. 

A Szakácstündér Kft.-t egy éve alapította a BKV Előre 24 éves focistája, Csákó Gergő. A cégnek referenciái sem nagyon vannak, csak néhány hónapot főzött Balmazújvárosban, de Hadházy szerint lehetséges, hogy csak papíron, itt ugyanis egy létező, közétkeztetéssel foglalkozó céggel közösen szolgáltatott.

Most a Klassz Menza Kft. szolgáltat a kerületben, velük 2012-ben kötöttek tízéves szerződést, akkor még Pensio17 Kft. néven. Vinczek György alpolgármester elmondása szerint azért írtak ki új közbeszerzést a határidő lejárta előtt, mert rengeteg volt a panasz a cégre, amely folyamatosan emelni akarta az étkeztetés árát is. 

Csakhogy a Szakácstündér egyetlen alvállalkozója ugyanúgy a Klassz Menza Kft. lesz,  ami mögött ugyanaz a tulajdonosi kör áll, amiről a G7 a kőbányai közétkeztetési tendernél azt írta, hogy kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinccel. Vagyis a főzést valószínűleg továbbra is ők fogják intézni. Hadházy azt írja, a csütörtöki ülésen azt mondták neki, hogy tízmilliárd forintnál kisebb összegről van szó, de nem árulták el, pontosan mennyiről. 

A képviselő szerint az önkormányzatnak bőven lett volna mozgástere:

  • kiírhatták volna a szerződést jóval kevesebb időre is.
  • kiírhatták volna a közbeszerzést "részekre bontva", például intézményenként, hátha úgy több vállalkozó jelentkezik, 
  • saját céggel is végezhetnék a szolgáltatást,
  • kartell és a közbeszerzési szabályok megsértése miatt feljelentést tehettek volna, 

Kérdéseket küldtünk a kispesti önkormányzatnak, ha választ kapunk, közöljük. 

Frissítés: befutott a válasz, állásfoglalást kért a kispesti polgármester, hogy szabályos-e a menzatender.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.