Nem szavazták meg Bácskai János többmilliós szabadságmegváltását

POLITIKA
2019 december 12., 20:06

Két kerületben is felpörögtek az események a leváltott fideszes vezetőknek járó pénzek körül.

Az új polgármester, Pikó András vizsgálatot indított annak megfejtésére, hogy az elmúlt években szabályosan és a törvényi előírásoknak megfelelő módon adták-e ki a szabadságokat Józsefvárosban. Ennek a ma ismertetett eredménye az lett, hogy nem, nem volt az.

Az önkormányzati választások után derült ki, hogy az új kerületi vezetések egy részének többmilliós szabadságmegváltásokat kellene fizetnie a volt fideszes polgármesterek és alpolgármesterek részére. Méghozzá azért, vezettük le nemrég, mert „a politikusok különbek nálunk, legalábbis ez következik abból, hogy míg egy egyszerű földi halandó magyar állampolgárnak legkésőbb a következő év március 31-ig ki kell vennie szabadságait, máskülönben bukja a keretét vagy a pénzbeli megváltás lehetőségét, Józsefváros egykori fideszes vezetői most évekre visszamenőleg követelik ki nem vett szabadnapjaik pénzbeli megváltását. Ez három fő esetében 10,2 millió forint költséget jelent az önkormányzatnak.”

photo_camera Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben december 9-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

„Emiatt kezdeményezésemre a kerület egyik országgyűlési képviselője, Csárdi Antal törvényjavaslatot fog benyújtani annak érdekében, hogy ez a leköszönt fideszes polgármesterek érdekében országszerte alkalmazott igazságtalan trükközés ne ismétlődhessen meg a jövőben” - írta Pikó. „A célunk az, hogy ebben a kérdésben pontosan ugyanazok a szabályok vonatkozzanak az önkormányzati vezetőkre, mint minden más munkavállalóra. Erről fog a képviselőtestület dönteni december 19-i testületi ülésén, de Józsefváros jelenlegi vezetése, bármilyen döntés is szülessen majd, már most deklarálja, hogy ezzel a kiváltsággal nem fog élni.”

A Fidesz frappáns közleményben reagált: „A Fidesz leköszönt városvezetői nem kértek szabadságmegváltást, az törvény szerint jár. Ha ezen változtatni szeretnének, akkor több tízezer köztisztviselőtől is jogot kellene elvonni. Úgy látszik Pikó most a köztisztviselőkre támadna rá.”

Ferencvárosban

nem fogadta el a képviselőtestület Bácskai János volt polgármester 3,3 millió forintos szabadságmegváltását - tudósít a Mérce. A napirendi pont előtt a kerület új jegyzője, Dombóvári Csaba figyelmeztette a képviselőket, hogy a testületnek nincs lehetősége az ügyben dönteni, és a határozat, illetve az elmaradt kifizetés után Bácskai akár bírósági úton is kérhet jogorvoslatot. Ezzel a jogi véleménnyel a momentumos Mátyás Ferenc képviselő vitába szállt.

Baranyi Krisztina polgármester konstatálta, hogy a testületi ülésen két nagyon különböző jogi értelmezés született, de hozzátette, hogy a felelősségre vonás „már megtörtént a választásokon”, és a szavazás eredményétől függetlenül vizsgálatot kezdeményez a szabadságolás ügyében.

Végül a Mérce közvetítésében látható eredmény született a szavazáson: Baranyi és még heten tartózkodtak, hatan igennel, a momentumos és a DK-s képviselő pedig nemmel szavazott, így a kifizetést elutasították.