Ausztrália éves szén-dioxid-kibocsátásának fele került a légkörbe a bozóttüzek miatt

A NASA elemzése szerint az Új-Dél-Walesben augusztus óta tomboló bozóttüzek miatt eddig 195 millió tonna szén-dioxid szabadult a légkörbe, amihez hozzájön még a queenslandi tüzek által kibocsátott 55 millió tonna, ami együtt majdnem annyi, mint Ausztrália éves kibocsátásának a fele. (2018-ban az ország kibocsátása 532 millió tonna volt.)

Fotó: SAEED KHAN/AFP

Szakértők szerint a felszabadult mennyiség azért súlyos jelentőségű, mivel normális viszonyok között is évtizedekig tartana, amíg az erdő újranő, és képes megkötni ennyi szén-dioxidot. Ugyanakkor a mostani szárazságok miatt ez a folyamat jóval lassabb lehet.

Új-Dél-Walesben 2,7 millió hektár égett le, és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a szárazság miatt újabb tüzek várhatók. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér