Szélsőséges helyzeteket okozhat az új tb-törvény a Magyar Orvosi Kamara szerint

POLITIKA
2019 december 13., 10:51

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége aránytalan következménynek tartja, hogy a szerdán megszavazott társadalombiztosítási törvény értelmében az alig több mint 23 ezer forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt megszűnik az érintettek jogosultsága az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Az új törvény szerint ugyanis akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszertámogatástól, írja a lap. Eddig csak figyelmeztették azokat, akiknek tartozásuk volt. Ezután úgy fog jelezni a program, mint aki nem rendelkezik biztosítással, így a szolgáltatást csak készpénz ellenében veheti igénybe. 

A Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre.A Magyar Orvosi Kamara pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok szerint nagy számban lehetnek olyanok, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat.

Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet. 

Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja. Ezt aránytalan következménynek tartják egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt.

Megjegyezték, hogy bár a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálását is elfogadhatónak tartják, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem.

A kamara szerint szélsőséges helyzeteket idézhet elő és veszélyeztetheti a gyógyítás folyamatosságát, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást.

Ezért arra kérik Áder Jánost, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az országgyűlésnek. Valamint a Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a döntéshozókat, hogy a végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát, legyenek figyelemmel arra, hogy a járulékfizetés elmaradásának nem lehet következménye egészségkárosodás, és a köztartozás szankcionálása nem lehet az ellátórendszer feladata.