Az új tb-törvény szerint idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül

Egészségügy
2019 december 14., 09:03

"A tiszta, világos viszonyok minden érintettnek leginkább csak előnyöket hozhat," mondta a szerdán megszavazott új társadalombiztosítási törvényről a Magyar Nemzetnek a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára. Az új jogszabály szerint azok, akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszertámogatástól. A Magyar Orvosi Kamara azt kérte Áder Jánostól, hogy ne írja alá a törvényt, mert 

"szélsőséges helyzeteket idézhet elő és veszélyeztetheti a gyógyítás folyamatosságát, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást." 

A kamara a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálását is elfogadhatónak tartja, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem."

Izer Norbert államtitkár a Magyar Nemzetnek elárulta, hogy

"csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, aki jogosulatlanul szeretett volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ezek a személyek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg."

Hozzátette: a sürgősségi ellátást nem érinti jogosultságvesztés. Szerinte a 2020. július elsejei hatálybalépés "kellő felkészülési időt ad, s mindenki tiszta lappal indul jövő nyáron. Ez azt jelenti, hogy csak az a tartozás számít, amely 2020. július 1-je után keletkezik."