Demeter Szilárd elismerte, hogy a felháborodás miatt maradt ki a kulturális törvényből az NKA beszántása

POLITIKA
2019 december 14., 07:09

A Hír TV pénteki esti műsorában indokolta a héten elfogadott kulturális törvénycsomagot a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője. A törvénytervezet elkészítésében is közreműködő Demeter Szilárd szerint a jogszabályi csomag

"arról szól, hogy próbáljuk megszervezni a kulturális életet. Ez nem azt jelenti, hogy beleszólunk a művészek alkotói tevékenységébe. Nem adunk megrendelést, hogy nem tudom milyen propagandaanyagot kell gyártani. (..)

Vidnyánszky Attila úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy az sem volna ördögtől való, ha a kormány kulturpolitikája mondjuk a színházak repertoárjában megjelenne, bármilyen formában. Ön mit gondol erről?

Én ezzel teljes mértékig egyetértek."

link Forrás

Arról, hogy a kiszivárgott minisztériumi anyagban még szerepelt az NKA kiüresítése, de az benyújtott és elfogadott törvényben már nem, azt mondta, hogy

"valóban volt ilyen gondolkodás. (...)  Sokat gondolkodtunk rajta, különböző modelleket dolgoztunk ki, de végülis megszületett az a politikai döntés, hogy most nem nyúlnak az NKA-hoz. Ami természetesen a döntéshozó felelőssége."

link Forrás