Kizárták Strachét a Szabadságpártból

külföld
2019 december 14., 10:10

A bécsi tartományi vezetés egyhangú döntéssel kizárta Heinz-Christian Strache volt pártelnököt az Osztrák Szabadságpártból pénteken. Az ibizai videóbotrányba belebukó alkancellárt az elnökség beidézte az ülésre, de ott nem jelent meg, helyette levelet írt, amiben kifejtette, hogy értetlenül áll a helyzet előtt, 

„nem áll rendelkezésre, és nélkülözhetőnek tartja magát”.

A hivatalos indoklás „számos nyilvánosság előtt tett kijelentése, Facebook-posztja és nyilvános fellépése” miatt marasztalta el az FPÖ elnöksége a pártot 14 évig vezető politikust. Strache októberben még megúszta a kizárást azzal, hogy közvetlenül a róla döntő vezetőségi ülés előtt bejelentette, hogy befejezi politikai karrierjét: felfüggeszti párttagságát, és a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. 

Miután kizárták Facebook-videót tett közzé, amiben közölte, tudomásul vette a döntést, és azt nem fogja hivatalosan megtámadni. Hozzátette: szerette volna rendezni a párttal a viszonyát, de hiába. FPÖ-s párttagsága és korszaka mostanra történelem, egy fejezet lezárult, mondta. Majd bejelentette:

annyi együttérző választótól kapott bíztatást, hogy azon gondolkodik, hogy jövőre visszatér a politikába. 

link Forrás

Strache májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az ibiza videó néven emlegetett felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal arról, hogy olyan médiabirodalmat építhessen ki Ausztriában, mint amilyet Orbán Viktor Magyarországon. 

link Forrás

Strache a nőnek – aki valójában nem orosz vállalkozó, hanem titkosügynök volt – az anyagi támogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Strache körül éppen pénteken kezdett kavarodni újabb botrány: a Spiegel és Süddeutsche Zeitung is képeket közölt a volt pártelnökről, amint 2013 és 2014 körül készpénzzel – száz- és ötveneurósokkal – teli sporttáskát hord magánál. A felvételeket állítólag egy testőre készítette. A pénz eredetéről semmit sem tudni egyelőre.