A skót miniszterelnök szerint országát nem lehet fogva tartani az Egyesült Királyságban

külföld
2019 december 15., 10:10

Nicola Sturgeon skót kormányfő szerint Boris Johnson brit miniszterelnök nem vétózhatja meg a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazást és nem kötheti Skóciát akarata ellenére Nagy-Britanniához. Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC-nek adott interjújában kijelentette: ha a konzervatív párti brit miniszterelnök nemet mondana a skót függetlenségi népszavazás engedélyezésére, ez az álláspont nem lenne tartható.

photo_camera Nicola Sturgeon Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Sturgeon péntek esti telefonbeszélgetésükben nyíltan megmondta Johnsonnak, hogy ha nemet mond a függetlenségi referendumra, és úgy gondolja, hogy ezzel az ügy le is zárult, hamarosan rájön, hogy mekkorát tévedett. „Milyen demokráciában lehetséges az, hogy egy párt, amelyik Skóciában elvesztette a választásokat, diktál annak a pártnak, amelyik győzött?” - tette fel a kérdést a skót miniszterelnök, utalva arra, hogy a csütörtöki brit választáson Skóciában az SNP elsöprő győzelmet aratott. Hozzátette, hogy a demokrácia alapja az, hogy Skóciát nem lehet fogva tartani az Egyesült Királyságban.

A skót vezetés el akarja érni a brit kormánynál, hogy a megtartandó népszavazás eredménye jogilag ugyanúgy kötelező erejű legyen, mint 2014-es referendum. Bár akkor a skótok többsége még a maradást támogatta, de akkor még nem volt szó arról, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. A Skót Nemzeti Párt a csütörtöki választáson 48 mandátumot szerzett.