A szakszervezetek felszólították Ádert, hogy ne írja alá az új tb-törvényt

Egészségügy
2019 december 15., 10:15

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követeli.

Az új törvény szerint ugyanis akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszertámogatástól. Eddig csak figyelmeztették azokat, akiknek tartozásuk volt,de ezután úgy fog jelezni a program, mint aki nem rendelkezik biztosítással, így a szolgáltatást csak készpénz ellenében veheti igénybe.  Ezek alapján csak idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül.

A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja.

Egyben Áder János köztársasági elnököt is felszólítják, ne írja alá törvényt.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A szakszervezetek szerint az új tb-törvény miatt „minden magyar ember szégyenkezhet”, annak üzenete ugyanis, hogy „akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg”.

A szakszervezeti szövetség kitér arra is, a jövőben mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, a munkáltatója vajon befizeti-e utána a tb-járulékot. A törvény szerint ugyanis, ha valakinek háromhavi járuléknak megfelelő - 23 ezer forint - hátraléka mutatkozik a számláján, akkor elesik az ingyenes ellátástól, és a máskor rutin vizsgálatért több tízezret, komolyabb beavatkozásért pedig több százezret, vagy akár egymillió forintnál is többet kell fizetnie.

A MASZSZ szerint „képtelen helyzetbe” kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel. „A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre, a kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit” - idézik a közleményben a szervezet elnökét. Kordás László szerint nem véletlen, hogy a törvény előkészítésekor a „szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást”, hiszen a kormány „szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte” a szándékait.

A tb-törvény ellen a héten a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is tiltakozott, mert aránytalan következménynek tartják, hogy egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja, ha egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés esetén az egészségügyi ellátás több millió forintba kerül. 

A kamara szerint szélsőséges helyzeteket idézhet elő és veszélyeztetheti a gyógyítás folyamatosságát, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást. (via MTI)