Kínában nem lehetett megnézni az Arsenal meccsét, mert Özil kiállt az ujgurok mellett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kínai állami tévé, a CCTV törölte a műsorából a vasárnapi Arsenal-Manchester City meccset, miután Mesut Özil az Instáján arra szólította fel a muszlim közösséget, tegyenek többet a Kínába elnyomott ujgurokért, akiket az üldözéssel szembeszálló harcosoknak nevezett. Egyben Kínát és a muszlimok hallgatását is kritizálta. 

Mesut ÖzilFotó: BEN STANSALL/AFP

A középpályástól az Arsenal rögtön elhatárolódott mondván, hogy ők egy politikailag semleges szervezet, de a Kínai Labdarúgó Szövetség így is elfogadhatatlannak nevezte Özil kiállását, ami szerintük sérti a kínai rajongókat. Azért a CCTV inkább a Tottenham és a Wolves meccsét közvetítette.  Így a kínai nézők lemaradtak arról, ahogy a címvédő Manchester City simán, 3-0-ra nyert az Arsenal otthonában. 

A jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ szerint legalább egymillió embert zártak átnevelő táborokba az ujgurok által lakott Hszincsiangban. A kínai kormány állítása szerint azonban az ott fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak,  akikre „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”. A kínai vezetés az is tagadja, hogy a központokban a bentlakókat rossz bánásmódban részesítenék vagy bántalmaznák. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!