Kínában nem lehetett megnézni az Arsenal meccsét, mert Özil kiállt az ujgurok mellett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kínai állami tévé, a CCTV törölte a műsorából a vasárnapi Arsenal-Manchester City meccset, miután Mesut Özil az Instáján arra szólította fel a muszlim közösséget, tegyenek többet a Kínába elnyomott ujgurokért, akiket az üldözéssel szembeszálló harcosoknak nevezett. Egyben Kínát és a muszlimok hallgatását is kritizálta. 

Mesut ÖzilFotó: BEN STANSALL/AFP

A középpályástól az Arsenal rögtön elhatárolódott mondván, hogy ők egy politikailag semleges szervezet, de a Kínai Labdarúgó Szövetség így is elfogadhatatlannak nevezte Özil kiállását, ami szerintük sérti a kínai rajongókat. Azért a CCTV inkább a Tottenham és a Wolves meccsét közvetítette.  Így a kínai nézők lemaradtak arról, ahogy a címvédő Manchester City simán, 3-0-ra nyert az Arsenal otthonában. 

A jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ szerint legalább egymillió embert zártak átnevelő táborokba az ujgurok által lakott Hszincsiangban. A kínai kormány állítása szerint azonban az ott fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak,  akikre „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”. A kínai vezetés az is tagadja, hogy a központokban a bentlakókat rossz bánásmódban részesítenék vagy bántalmaznák. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér