Kínában nem lehetett megnézni az Arsenal meccsét, mert Özil kiállt az ujgurok mellett

külföld
2019 december 15., 17:59

A kínai állami tévé, a CCTV törölte a műsorából a vasárnapi Arsenal-Manchester City meccset, miután Mesut Özil az Instáján arra szólította fel a muszlim közösséget, tegyenek többet a Kínába elnyomott ujgurokért, akiket az üldözéssel szembeszálló harcosoknak nevezett. Egyben Kínát és a muszlimok hallgatását is kritizálta.

Mesut Özil
photo_camera Mesut Özil Fotó: BEN STANSALL/AFP

A középpályástól az Arsenal rögtön elhatárolódott mondván, hogy ők egy politikailag semleges szervezet, de a Kínai Labdarúgó Szövetség így is elfogadhatatlannak nevezte Özil kiállását, ami szerintük sérti a kínai rajongókat. Azért a CCTV inkább a Tottenham és a Wolves meccsét közvetítette. Így a kínai nézők lemaradtak arról, ahogy a címvédő Manchester City simán, 3-0-ra nyert az Arsenal otthonában.

A jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ szerint legalább egymillió embert zártak átnevelő táborokba az ujgurok által lakott Hszincsiangban. A kínai kormány állítása szerint azonban az ott fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak, akikre „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”. A kínai vezetés az is tagadja, hogy a központokban a bentlakókat rossz bánásmódban részesítenék vagy bántalmaznák. (BBC)