A V4-es országok főpolgármesterei felvállalták, hogy megvédik a szabadságot

Budapest
2019 december 16., 12:02
comments 84

Szokatlan diplomáciai esemény zajlott Budapesten, szimbolikusan éppen a Magyarországról szimbolikusan és gyakorlatilag is elűzött CEU Nádor utcai épületében. Miközben a visegrádi országok populista kormányai rendszeresen egyeztetnek az EU-n belüli külön álláspontjukról, addig ezeknek az országokban a fővárosaiban jelenleg mindenhol az ellenzék adott főpolgármestert. Most Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester írt alá közös nyilatkozatot a Szabad Városok Szövetsége nevében.

photo_camera Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese elmondta, hogy ezek a polgármesterek 5 millió embert képviselnek, akik változást akarnak, Trencsényi Balázs történész, a CEU professzora pedig a régió történelméről tartott előadást.

A nyilatkozatban a főpolgármesterek a városaik kihívásának nevezik a klímakrízist, az egyenlőtlenséget, a lakhatási válságot, a társadalom elöregedését és a politikai tribalizmust. Az aláírók többek között vállalják, hogy:

  • megvédik és terjesztik a szabadság, emberi méltóság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, szociális igazságosság, tolerancia és a kulturális sokszínűség értékeit,
  • összehangolják az erőfeszítéseiket, hogy az EU szakpolitikáiban megjelenjenek a városokra szabott megoldások, és
  • szorgalmazzák az EU fő szervei, ügynökségei és döntéshozói felé, hogy az EU különítsen el több, közvetlenül hozzáférhető forrást a városoknak.

Ahogy az Index megírta, a főpolgármesterek ezt hosszabban is elmagyarázták a közös cikkükben, amiben fájlalják, hogy „az elmúlt években populisták dominálták a közbeszédet” a térség több országában, ahogy máshol is. „Ők kihasználják a társadalom elégedetlenségét saját politikai és személyes céljaikra, anélkül, hogy valódi válaszokat kínálnának. Azt állítják, hogy a nemzetet képviselik, de egész társadalmi rétegeket vesznek semmibe, például a multikulturális nagyvárosaink lakóit. Felélesztenék térségünk történelmi sérelmeit, és épp azt az idegengyűlölő nacionalizmust terjesztik, amely a múlt században már kétszer tragédiához vezetett” – írták jobb kormányzási modellt ígérve a polgáraiknak.

A szlovák Matúš Vallo az aláírás előtt elmondta, hogy a városaink hasonló helyzetben vannak, olyan országokban vannak, ahol a kormányok szélsőséges, populista politikát folytatnak, amit ezek a városok elutasítanak.

A cseh Zdeněk Hřib azt mondta, együtt erősebbek, és hiszi, hogy sikerre jutnak, mert ha elbuknának, a populizmus győzne, ami rossz válaszokat ad a társadalmi problémákra.

A lengyel Rafał Trzaskowski azt mondta, egyszerre főpolgármester, de egyetemi tanárként is örül, hogy itt lehet a CEU-n. A visegrádi együttműködést azért hozták létre, hogy együttműködjünk, ezért is határozta el a négy polgármester, hogy összefognak, és a városaikat nyitottá teszik. Azt mondta, a városok alapértékei hasonlók, és ugyanazokkal a problémákkal kell szembenézniük, különös tekintettel az illiberalizmusra és a klímakrízisre, a választók arra kérték őket, hogy ezzel szemben védjék meg a városaikat.

Karácsony Gergely azt mondta, a négy városnak ma egy a hangja, és ezt nem lehet elnyomni, mert ha az egyiküket megpróbálják, a három másik fogja felerősíteni a hangját. A múlt héten például Prága kiállt a budapestiekért, amikor a Fidesz nekiment a kulturális életnek, ezért Karácsony csehül is köszönetet mondott. Karácsony azt mondta, a régiót gúzsba kötő nacionalista populizmussal szemben kötnek szövetséget.

Karácsony szerint a szabadság értékeit az országainkban ma a városok őrzik. „Ma minden modern nagyvárosban jelen van az egész világ” – mondta Karácsony, aki szerint a hegemóniára törekvő populista hatalom szemét ezért szúrják. A hatalomnak több eszköze van a városok ellen, például a törvényhozás és a fejlesztési források fölötti állami kontroll. Az elmúlt évtizedben az uniós fejlesztési pénzek jelentős része a hatalom köreihez került, az EU-ban ez egyre többeket felháborít.

Karácsony azt mondta, meglepő, de egyetért egy fontos kérdésben Orbán Viktorral: abban, hogy a V4-ek együttműködését erősíteni kell. De Karácsony szerint nem azért, hogy aztán együtt retteghessünk a világtól, és együtt verhessük szét az EU-t meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, hanem hogy megvédhessük és érvényesíthessük az európaiság vívmányait, a szabadságot, a szolidaritást, a nyitottságot és a sokszínűséget. Karácsony azt mondta, mától politikai hidakat építenek Európa szabad nagyvárosai közé. „Fővárosa nem a kormányoknak, hanem a nemzeteknek és a köztársaságoknak van” – mondta.

A főpolgármesterek ezután aláírták a nyilatkozatot, amiben az is szerepel, hogy az együttműködést eseti alapon nyitva tartják más városoknak és külső szereplőknek, amikkel közösek az értékeik és a szakpolitikai céljaik.

Az Azonnali Trzaskowskit kérdezte, hogy mit lehet tenni azért, hogy az EU több forrást biztosítson a városoknak, aki elmondta, hogy ez a kérdés már az asztalon van, és éppen azért lobbiznak, hogy a kormányok ne vehessenek el tőlük forrásokat. Az együttműködésről azt mondta, a gyakorlatban abban is megnyilvánul, amikor az EU-ban lobbiznak, mert sokszor nemzetközi kooperációban pályáznak.

A lap Karácsonytól azt kérdezte, tudna-e együttműködni Orbánnal abban, hogy erősebb közép-európai régió alakuljon ki. Azt mondta, a 30 évvel ezelőtti Orbánnal könnyebb lenne együttműködni, de a viccet félretéve: Magyarországnak érdeke, hogy megkerülhetetlen szerepe legyen az európai politikában, viszont az országunk akkor lesz sikeres, ha vissza tudja szorítani az orosz befolyást, csakhogy Orbán ma ennek az ellenkezőjén dolgozik. Karácsony azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy hallgassa meg újra a saját 1989-es beszédét.

Karácsony egy másik kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem szeretnék, hogy a kistelepülések rovására vagy politikai színezetek alapján kapjanak támogatást, de azt szeretnék, hogy a nekik szánt forrásokat ne a kormányok használhassák fel a hegemón törekvéseire. Szerinte a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elve alapján az EU-nak is érdeke, hogy növelje a közvetlen regionális támogatásokat.

Egyébként Magyarországon 10, szintén ellenzéki vezetésű, megyei jogú városból felállt egy másik szabad városok szövetsége is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.