Jókora állami támogatásból építhet saját színházat Köves Slomó Fidesz-közeli zsidó kisegyháza

MŰVÉSZET
2019 december 16., 06:54

Milton Ház néven saját színházat épít az EMIH nevű, Köves Slomó vezette Fidesz-közeli zsidó kisegyház a Józsefvárosban, a városháza szomszédjában, a Baross utca 66. alatt található épület, vagyis, az egykori kerületi kommunista pártház átalakításával. Ezt maga az EMIH írta meg a weboldalán.

Így néz ki most a Baross utca 66:

A fedezetet, pontosan 1 milliárd 819 millió 735825 forintot, az előadóművészeti szervezetek többlettámogatására szolgáló alapból kapták.

Összehasonlításképpen: a 11 fővárosi kőszínház teljes éves állami támogatása idén 3,5 milliárd forint.

A színházépületben, ahol lesz kortárs galéria, könyvtár és több kisebb előadóterem is, a lényeg több mint 200 főt befogadó, korszerű színházterem lesz.

Az EMIH saját definíciója szerint

“A hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalomtól távolságtartó közönség számára egyaránt képes unikális komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon.”

photo_camera John Milton

És hogy miért Milton lesz a neve, miközben Milton anglikán volt és nem volt semmi köze a zsidókhoz? Az EMIH weboldalán megjelent cikk erre először egy teljesen értelmetlen magyarázatot ad, méghozzá azt, hogy 

azért, mert ez a ház úgy akarja összegyűjteni a tehetséges, harminc alatti alkotógeneráció tagjait, “ahogyan egykoron John Milton is megőrizte Shakespeare műveinek első gyűjteményét”

Hogy pár sorral később elárulják a valószínű okot: már van egy egyetemük Milton Friedman néven és ezt a brandet akarják erősíteni.