Pikó leveleket tett ki a netre, amik szerint Kocsis Mátéval kellett jóváhagyatni a kerületi újság tartalmát

politika
2019 december 16., 13:32

„Az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték. Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött:

el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait”

- írja a Facebookon Pikó András, a VIII. kerület októberben megválasztott polgármestere a Facebookon. Pikó ki is tett néhány levelet, amit Nyerges Zoltán, a Józsefváros főszerkesztője írt azért, hogy jóváhagyást kérjen a lap augusztusi számának tartalmára, még megjelenés előtt. Ezek a levelek a kerület informatikai átvilágítása során lettek meg. A címzettek között pedig ott van Kocsis Máté, a kerület parlamenti képviselője, Sára Botond, korábbi polgármester, Rimán Edina jegyző és Helyi Választási Iroda vezetője, Egry Attila fideszes alpolgármester és Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetvezetője és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának akkori elnöke.

Pikó szerint ez volt a rendes ügymenet, a főszerkesztő a többi lapszámra is jóváhagyást kért.

„A Józsefváros újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forintos büntetést szabott ki a Józsefvárosi Önkormányzatra, amit már az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie.

A felelősöket ott találjuk a levél feladója és címzettjei között. A sajtó pártirányítása, amire ez a levél bizonyíték, egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát. A Helyi Választási Iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Különösen súlyossá teszi ezt a szerepvállalását Rimán Edinának az, hogy a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a feladata épp a választás tisztaságának biztosítása lett volna. A tetteikért vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget” - írta a polgármester.

„Kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni, mondtam már. Tessenek elkezdeni inkább végre dolgozni, és tessenek visszaadni a 900 alacsony jövedelmű dolgozónak az egy havi bérét, amit elvettek” - reagált Kocsis Máté Pikó vádjaira. (Pikó erre a Fideszes támadásra korábban azzal reagált, hogy a kerületi költségvetést azért kellett átszervezni, mert a kerület korábbi, fideszes vezetése bizonyos sorokon egyszerűen semmilyen tartalékot nem hagyott.

Kocsis válaszában azzal támadta a polgármestert az Origo egyik korábbi posztjára hivatkozva, hogy Pikó a választási kampányban „cikkeket rendelt a saját dicsőítésére” a hvg.hu-tól, majd kinevezte a 168 Óra volt főszerkesztőjét a Józsefváros lap élére, majd a választás utáni első lapszámot rögtön „teleíratta magával, amiből óriási balhé lett”.