Antal atya története – a lényeg

vallás
2019 december 17., 10:45
comments 159

Vasárnap jelent meg a 444-en egy évtizedeken és egyházmegyéken átívelő cikk arról, hogyan kezelte a magyar katolikus egyház egy pap molesztálási ügyeit. 

Egy nagyon hosszú cikk.

Annyira hosszú, hogy talán nem is ér a végére mindenki, aki pedig mégis, az könnyen elveszhet a történet labirintusában. Természetesen én azt remélem, hogy nem haszontalan bolyongani benne, vagyis mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el az egészet, de több olyan visszajelzést kaptam, hogy érdemes lenne csinálni egy összefoglalót - amiben egyúttal egy friss fejleményről is be tudunk számolni.

Annyit előre kell még bocsátani, hogy a cikk nem csak azért ilyen hosszú, mert nagy időtávot ölel fel és sok az izgalmas fordulat benne, hanem mert igyekeztem mindenkit megszólaltatni, minél több oldalról bemutatni a történetet. Erre a kép utáni, vázlatpontos összefoglalóban nincs lehetőség, szóval megint csak azt tudom mondani: inkább kattintsanak a teljes cikkre.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

Mi derült ki Antal atya molesztálási ügyeiről?

Röviden: a piarista rend kétszer folytatott ellene vizsgálatot a nyolcvanas években, 2010-ben pedig a Szentszék követsége vizsgálódott, de erről semmilyen információt nem árulnak el.

  • Egy akkor még fiatal szerzetes, akit a cikkben Antalnak hívnak, a nyolcvanas évek közepén a Piarista Gimnázium tanáraként szexuális molesztálást követett el egy 15 éves fiú ellen - erre jutott a piarista rend akkori belső vizsgálata, miután a fiú bejelentést tett.
  • Ezt a bejelentést tevő egykori piarista diák is elmesélte a 444-nek. Állítása szerint azután szólt csak az édesanyjának, hogy két másik fiú elmondta neki: velük is ugyanazt tette Antal atya. Hogy pontosan mit, arról csak annyit ír le a cikk, amennyit az egykori áldozat fontosnak tartott elmondani.
  • A piarista rend eltávolította Antal atyát a gimnáziumból, majd rövid külföldi tartózkodás és egy pszichológusi értékelés után visszahelyezték egy vidéki iskolájukba tanítani.
  • Amikor nem sokkal később abban a gimnáziumban is „felmerült egy eset”, végleg elküldték, de a rendből nem zárták ki. Jelenits István akkori tartományfőnök arra kérte Antal atyát, hogy lépjen ki a piaristáktól, és javasolta, hogy idősgondozással foglalkozzon inkább.
  • Antal atya azonban inkább az egyházmegyei szolgálatot választotta, és plébános lett a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. A következő mintegy harminc évben különböző egyházközségeket vezetett, illetve tanított is gyerekeket.
  • Nem tudjuk, mi váltotta ki ezt a lépést, de húsz évvel azután, hogy otthagyta a piaristákat, „2010-ben a budapesti Apostoli Nunciatúra kérésére a rá vonatkozó összes jegyzőkönyvet a tartományfőnök átadta az akkori apostoli nunciusnak. További információnk nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen vizsgálat vagy eljárás részei lettek ezek az iratok” - közölte Szilvásy László piarista tartományfőnök a 444-gyel.

Hogyan reagált az egyház?

Röviden: a katolikus egyház összetett szervezet, ebben az ügyben is különbözőképpen cselekedtek a vezetők, nem lehet őket egy kalap alá venni. De ami közös elemnek tűnik, az a hallgatás, hogy még egyházon belül sem kommunikálnak ezekről az esetekről, ami természetesen komoly biztonsági kockázatokkal jár.

  • A piarista rend a nyolcvanas években két vizsgálatot is folytatott, és a második alkalommal végleg kivonta az iskoláiból Antal atyát. A rendből azonban nem zárták ki, és úgy engedték el plébánosnak, hogy leendő püspökét nem tájékoztatták a múltjáról.
  • A Szeged-Csanádi Egyházmegyét akkor vezető Gyulay Endre azt írta a 444-nek: „Provinciálisa kért, hogy az egyházmegyémben működő kiváló piarista mellé engedjem meg, hogy küldhesse.”
  • Az Apostoli Nunciatúra folytatott egy őt érintő vizsgálatot 2010-ben, de erről nem értesítette az egyházmegyét, sőt állítólag magát Antal atyát sem.
  • Amikor 2019 nyarán Antal atya egy dunántúli templomba került, az ottani plébánost elmondása szerint nem tájékoztatták korábbi ügyeiről. Hogy a Veszprémi Érsekség miről értesült, azt nem tudjuk, mert nem válaszolnak.

Mit csinál most Antal atya?

Röviden: az elmúlt fél évben elvileg betegszabadságon volt, de közben misézett egy dunántúli városban, majd megbízták azzal, hogy hittantanárokat tanítson. Több ellentmondásos információ érkezett arról, mikor merre jár. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek a hirtelen váltások legalább részben annak köszönhetők, hogy Antal atya és az egyházi vezetők értesültek erről a cikkről.

  • Alig néhány héttel azután, hogy idén március-áprilisban először kértem tájékoztatást róla a piaristáktól és az Apostoli Nunciatúrától, Antal atya eldöntötte, hogy betegszabadságra megy.
  • A püspökség hivatalos közlése szerint betegszabadságot kért, de az atya egy netes fórumon azt írta, lelkészként folytatja egy dunántúli városban, mert ott jobb a levegő. 
  • Ezen a helyen láttam is misézni augusztusban, nem tűnt betegnek.
  • Novemberben aztán felhívtam Antal atyát, aki személyes találkozót nem akart, de telefonon válaszolt a kérdéseimre. A plébánosnak, aki mellé beosztották, néhány nappal később azt mondta, hogy visszatér a püspökségbe, ahová tartozik.
  • A Szeged-Csanádi Egyházmegye azonban azt közölte, hogy ők nem tudnak erről, de „Antal atya továbbra is betegszabadságon van, szabadon költözhet bárhová az országban”.
  • Azt nem tudjuk, hogy oda is költözött-e, de a cikk publikálása előtt nem sokkal feltűnt Antal atya neve a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola oktatói között.

Frissítés: Antal atya adatlapja kedden eltűnt a főiskola honlapjáról és a neve az oktatók listájáról.

Mi van még a cikkben?

  • Szó esik még a piarista rend gyerekmolesztálási ügyekkel terhelt őstörténetéről, de azokról a hathatós erőfeszítésekről is, amelyeket a „biztonságos iskola” létrehozása érdekében tettek az utóbbi 10 évben.
  • A piarista rend magyarországi vezetője részletesen ismerteti a korábbi hasonló ügyeiket, és a rend nevében bocsánatot kér az áldozatoktól. Még ennél is tovább megy, amikor kifejezetten felhívja azokat, akik korábban visszaélést szenvedtek el náluk, hogy jelentkezzenek.
  • Gyulay Endre püspök reagál korábbi kijelentésére, miszerint ha egy pap egyszer botlik, az még folytathatja szolgálatát.
  • Bemutatunk néhány bűnügyi statisztikát arról, hogy a gyerekmolesztálók (és különösen a családon kívüli fiúkat abuzáló) között milyen magas a visszaesők aránya.

A sorozat korábbi darabjai itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.