Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint bárki jelentkezhet űrhajósnak, de az orosz nyelvtudás alapfeltétel

űrkutatás
2019 december 17., 19:42

Ferencz Orsolya a Blikknek azt mondta, nyílt pályázatot hirdetnek az űrhajósjelölteknek: „Nyíltan tervezzük meghirdetni az űrbe vágyó tudósoknak a lehetőséget. Azt fontos tudni, hogy a Roszkozmosz elég szigorú feltételeket támaszt a jelentkezéshez. Jó, ha az embernek van diplomája, az sem baj, ha több, például orvosi, természettudományos vagy mérnöki területről. Elengedhetetlen követelmény az orosz nyelv ismerete. Aki felmegy az űrbe, mindenképpen egy elit csapathoz fog csatlakozni, és ennek megfelelő lesz a kiválasztás folyamata is.”

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az ATV-ben és a Hír Tv-ben is beszélt erről:

link Forrás

Ferencz szerint egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe. Úgy fogalmazott: „Ennek ez a 10 milliárd forint a töredéke, ez azért lehetséges, mert a magyar űrkutatás eredményei erre jogosítják a magyar űrkutató társadalom olyan hozzáadott értéket tud kínálni, ami az oroszoknak fontos.”

Szerinte az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amire Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. A Nemzetközi Űrállomás élettartalma alatt csak pár 100 űrhajósnak adatik meg, hogy ott dolgozhasson, így óriási dolog, ha valaki bekerül ebbe a klubba – mondta.