Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint bárki jelentkezhet űrhajósnak, de az orosz nyelvtudás alapfeltétel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ferencz Orsolya a Blikknek azt mondta, nyílt pályázatot hirdetnek az űrhajósjelölteknek: „Nyíltan tervezzük meghirdetni az űrbe vágyó tudósoknak a lehetőséget. Azt fontos tudni, hogy a Roszkozmosz elég szigorú feltételeket támaszt a jelentkezéshez. Jó, ha az embernek van diplomája, az sem baj, ha több, például orvosi, természettudományos vagy mérnöki területről. Elengedhetetlen követelmény az orosz nyelv ismerete. Aki felmegy az űrbe, mindenképpen egy elit csapathoz fog csatlakozni, és ennek megfelelő lesz a kiválasztás folyamata is.”

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az ATV-ben és a Hír Tv-ben is beszélt erről:

Ferencz szerint egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe. Úgy fogalmazott: „Ennek ez a 10 milliárd forint a töredéke, ez azért lehetséges, mert a magyar űrkutatás eredményei erre jogosítják a magyar űrkutató társadalom olyan hozzáadott értéket tud kínálni, ami az oroszoknak fontos.”

Szerinte az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amire Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. A Nemzetközi Űrállomás élettartalma alatt csak pár 100 űrhajósnak adatik meg, hogy ott dolgozhasson, így óriási dolog, ha valaki bekerül ebbe a klubba – mondta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér