Karácsony arra kéri Ádert, hogy dobja vissza az új tb-törvényt

politika
2019 december 17., 15:06

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – csatlakozva a Magyar Orvosi Kamarához és több szakszervezetheznyílt levélben kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek az új tb-törvényt.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én.
photo_camera Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Karácsony szerint súlyosan aránytalan a szankció, hogy a közteher meg nem fizetésére válaszul 3 hónap után a „társadalombiztosítás keretében” „nem vehető igénybe egészségügyi szolgáltatás”, vagyis egy 25 ezer forintot sem elérő közteher-tartozás akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével is sújtható.

„Különösen aggályos, hogy az érintettet a késedelem bekövetkezése után a kötelezettség teljesítésére, illetve elmulasztásának jogkövetkezményeire nem figyelmezteti egyetlen állami szerv sem”, így egy sima adminisztratív tévedés is súlyos, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat – írja Karácsony, aki szerint alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás felveti a szankció aránytalanságára figyelemmel az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésének sérelmét, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat.