A baki után második nekifutásra sikerült megszavaznia a fideszeseknek a bírák és az ügyészek fizetésemelését

politika
2019 december 17., 13:41

Egy fideszes baki miatt kedden rendkívüli ülésre kellett összehívni a parlamentet, ugyanis a múlt héten a nagyüzemi gombnyomogatásban 29 fideszes képviselő véletlenül nem szavazta meg a bíráknak és az ügyészeknek beígért béremelést, amit az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtéséről szóló törvényben rejtettek el. Bár elvileg ezt idén már nem lehetett volna korrigálni, de az önállóságáról híres köztársasági elnök villámgyorsan visszaküldte a parlamentnek az elbénázott törvényt.

Áder János az indoklásában azt írta, hogy a törvény számos pontatlan megfogalmazást és ellentmondásos rendelkezést tartalmaz, és ebben a formájában nem illeszkedik a hatályos jogrendszerünkbe.

Az ülés összehívását kezdeményező Semjén Zsolt azzal indokolt, hogy a törvény megszavazásának tavaszra halasztása miatt „a döntések végrehajtásának előkészítése tolódna ki, ami számos problémát okozhat a jogalkalmazásban, egyben fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné”. A javaslat szerint  bérük három ütemben emelkedik a következő években.

Végül második nekifutásra minden fideszesnek sikerült úgy szavaznia, ahogy kellett. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás a szavazás előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat nem csak a bírák és az ügyészek fizetésemeléséről szól, hanem abban szerepel az is, hogy az „Alkotmánybíróság tagjává megválasztott személy a hivatalba lépését követő harminc napon belül kérelmezheti a köztársasági elnöknél a bíróvá történő kinevezését”. A szocialista képviselő szerint a kormány így akarja feltölteni a saját embereivel a Kúriát. Völner Pál államtitkár szerint ez csak egy hagymázas csúsztatás.