Megerőszakolt és megölt egy 21 éves lányt, 40 év után fogta el a rendőrség

bűnügy
2019 december 17., 05:29

A 21 éves Helene Pruszynski az egyetemi tanulmányai mellett egy denveri rádió gyakornokaként dolgozott, éppen onnan tartott hazafelé 1980. január 6-án, amikor leszúrták. Másnap meztelen alsótesttel és hátrakötözött karokkal találtak rá egy mezőn. 

A rendőrségnek mostanáig fogalma sem volt, ki ölhette meg a lányt, közel negyven év után azonban sikerült azonosítani a tettest egy floridai kamionsofőr, a 62 éves James Curtis Clanton személyében. Hétfőn a Douglas megyei seriff bejelentette, hogy emberrablás, szexuális bántalmazás és gyilkosság miatt letartóztatták a férfit, írja a New York Times

A nyomozókat a lány testéről vett spermaminták vezették sikerre, amiket ugyan megőriztek a 80-as években, de akkor még nem létezett a most használt DNS-technológia.

Helene Pruszynski
photo_camera Helene Pruszynski Fotó: CBS Denver

„A DNS-nek nagyon fontos szerepe van az ügyben, de félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy betettük a DNS-t valami vudu adatbázisba, ami aztán kiköpte ezt a figurát” - mondta George Brauchler ügyész. A nyomozók válogatott trükökkel igyekeztek DNS-mintákat szerezni a potenciális elkövetőktől, Clanton esetében először egy elhajított tejesdobozzal is próbálkoztak, de nem jártak sikerrel.

Végül egy kocsmában, az otthagyott söröskorsójáról sikerült mintát szerezni, az elemzés pedig bizonyította, hogy megegyezik azzal, amit a lány testén találtak.Alátámasztotta a gyanút, hogy egy tanú elmondása alapján rajzot is készítettek az elkövetőről, ami nagyon hasonlított egy korábbi, Clantonról készült fotóra. A férfi a gyilkosság előtt is ült már börtönben szexuális erőszak miatt. 

Az áldozat közvetlen hozzátartozói közül már csak a nővére, Janet Johnson él, ő most 70 éves, és egy interjúban hősöknek nevezte a gyilkost leleplező nyomozókat. Azt mondta, nem telt el úgy nap az elmúlt évtizedekben, hogy ne gondolt volna a húgára, és mostanáig várta, hogy igazságot szolgáltassanak. 

„Szeretném, ha az emberek tudnák, milyen különleges ember volt Helene. Ő volt a legjobb barátom. Fényes jövő állt előtte.”

Clantont, akit a gyilkosság idején még Curtis Allen White néven ismertek, végül gyilkosság és emberrablás miatt helyezték vád alá, mivel a szexuális erőszak bűntette mostanra elévült. 

A DNS-mintákkal világszerte egyre több döglött aktát sikerül megoldani, erről ebben a cikkben írtunk bővebben