Persányi Miklós: Még 20 milliárd kell a Pannon Park befejezéséhez

Budapest
2019 december 17., 13:55

A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm építésének befejezéséhez – közölte a létesítmény sajtóbejárásán Persányi Miklós főigazgató.

A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, eddig kb. 28 milliárd forintot fordítottak rá – mondta el az állatkert vezetője, aki szerint a 2017 nyarán elkezdett beruházás első üteme várhatóan 2020 tavaszán lezárul, akkor kezdődhetnek a dekorációs és belsőépítészeti munkák, a növényesítés, az állatok és a berendezés beszerzése és elhelyezése, valamint a parképítés. A közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.

Persányi Miklós azt mondta, a beruházás költségeinek emelkedését több tényező együtt okozta, új területrészek állatkerthez csatolásával nőtt például a Pannon Park területe, módosult a műszaki tartalom, bekerültek a kerítésen kívüli területrendezési munkák, meghosszabbodott a beruházás időtartama, és a 3-4 évvel ezelőtti becsléshez képest nőtt bizonyos projektelemek ára is.

Azt mondta, a biodómhoz hasonló épület eddig még soha nem készült Magyarországon. Olyan projektelemek költségeit is megismerték továbbá, amik korábban nem szerepeltek a becslésekben: elkészültek például a hullámvasút korszerűsítésének tervei – mondta.

A főigazgató elmondta, hogy a nemzetközi állatkerti példák alapján egy ilyen beruházás akkora pluszbevételt generál, ami fedezi majd a budapesti állatkert évi 1,5-2 milliárd forinttal megemelkedő üzemeltetési költségeit.

Persányi Miklós szerint nem valósak a biodóm óriási energiaigényéről szóló hírek, szerinte ugyanis az 1,7 hektárnyi területen felépülő, fedett állat-és növénypark fogyasztása évi 10-12 ezer GWh lesz, ami egy kisebb bevásárlóközpont energiaigényével egyenlő.

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én.
photo_camera Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Vidámpark egykori helyére épülő Pannon Parkról és Biodómról még 2013-ban döntött a kormány, és 15,7 milliárdos költséget kalkulált. Az épület fenntartása is nagy összegeket igényel, egyes számítások szerint még évi félmillió plusz látogató jegyárbevétele sem fedezné.

A kormány a költségnövekedést is a fővárosra tolná, Gulyás Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának múlt heti ülése után azt mondta: Karácsony Gergelynek meg kell fontolnia, hogy „milyen formában tudná támogatni a Városligetbe tervezett kulturális beruházások megvalósulását. Ha a főváros nem tart igényt a kormányra a Liget-projekt esetében, akkor azt teljes körűen kell érteni, vagyis ez az állatkert területén épülő Pannon Parkra is vonatkozik.”

A főváros szerint egy kormányzati hatáskörben indított projekt az Állatkert bővítése, arról ők nem döntöttek. Karácsony Gergely szerint Budapest saját forrásból nem tudja előteremteni a biodóm befejezéséhez szükséges pénzt. (via MTI)