Több, mint tízmilliárd dollárt húztak be az amerikaiak ezreit megnyomorító cég tulajdonosai

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai opioidjárvány egyik fő okozójának tartott Sackler család kilenc év alatt 10,7 milliárd dollárt vett ki a Purdue Pharma nevű gyógyszercégéből azzal, hogy a pénzt bizalmi vagyonkezelőkhöz és más holding cégekhez irányította, írja a New York Times. 

Ez egy hétfőn nyilvánosságra került vizsgálatból derült ki, amely a cég 2008 és 2017 közti tevékenységét vizsgálta. A jelentés készítői viszont nem tudják, hogy ebből a pénzből pontosan mennyi adót fizettek be. 

A Purdue Pharma arról ismert, hogy 1996-ban piacra dobta az OxyContin nevű fájdalomcsillapítót, amiről azt állították, nem okoz függőséget, pedig pontosan tudták, hogy ennek az ellenkezője igaz. A cég agresszív marketinggel és az ügynökeinek adott elképesztő bónuszokkal érte el, hogy a gyógyszer az egész országban elterjedjen. Az OxyContin más fájdalomcsillapítóknál jóval lassabban szívódik fel, a hatása pedig nagyon hasonlít a heroinéra és a morfinéra. 

Oxycontin, az előfutárFotó: Darren McCollester/Getty Images

Az ehhez hasonló, vényre és vény nélkül is kapható, opioid típusú fájdalomcsillapítók emberek tömegeit tették függővé, 2017-ben a 72 ezer túladagolás következtében elhunyt amerikai közül 49 ezer volt opioidfüggő. Az elmúlt húsz évben amerikaiak százezrei estek áldozatul a krízisnek. 

A most nyilvánosságra került számok fontosak lehetnek a cég ellen zajló, több ezer szövetségi és állami szintű perben is. Augusztusban szintén a New York Times írt arról, hogy a család hárommilliárd dollárt fizetne, és a cégtől is megválna egy megállapodástervezetben. (Reuters)

 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.