A bíróság nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a pszichológus mindent rendben talált az apánál, aki aztán megölte a gyerekeit

bűnügy
2019 december 18., 05:34

A Szombathelyi Törvényszék a hvg.hu kérdésére azt mondta, nem volt meg a jogszabályi lehetősége arra, hogy megkérdőjelezze a igazságügyi pszichológus szakértő véleményét, aki korábban a gyerekeit vasárnap megölő férfiről azt írta:

„Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza.”

A férfi korábban azért került bíróság elé, mert 2016-ban Szombathelyen kalapáccsal kezdte ütni az alvó feleségét, majd miután eltört a kalapács nyele, egy papírvágó szikét vett magához, hogy elvágja a nő torkát, majd egy késsel mellkason és hasba szúrta.

Rendőrautó Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyerek, egy 13 éves lány meg egy 10 éves fiú és az apjuk holttestét találták meg.
photo_camera Rendőrautó Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

De a gyerekelhelyezési perben a bíróság csak akkor utasíthatta volna el a szakértői véleményt, ha az hiányos, homályos, önmagával vagy a perbeli adatokkal ellentétes vagy a helyességéhez nyomatékos kétség fér. A bíróság a lapnak azt mondta, hogy  szakértői véleményt az ügyészség és az anya is elfogadta.  

Bár az apa szülői felügyeleti jogát az ügyészség kezdeményezésére megvonta a bíróság, de a láthatás korlátozásáról nem született döntés, mivel ezt senki sem indítványozta.

Az ügyészség a hvg-nek azzal magyarázta a történteket, hogy a szülői felügyeleti jog megszüntetése esetén az érintett szülő nem tarthat kapcsolatot a gyermekkel, csakhogy a Polgári Törvénykönyv kivételes esetben mérlegelési lehetőséget ad arra, hogy ilyenkor a szülőt feljogosítsa a gyermekeivel történő kapcsolattartásra. Itt is ez történt. 

Végül a férfi jó magaviselet miatt hamarabb szabadult, és az  első láthatáson megölte a 13 nevelt lányát és 10 éves fiát.