A bíróság nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a pszichológus mindent rendben talált az apánál, aki aztán megölte a gyerekeit

bűnügy
2019 december 18., 05:34

A Szombathelyi Törvényszék a hvg.hu kérdésére azt mondta, nem volt meg a jogszabályi lehetősége arra, hogy megkérdőjelezze a igazságügyi pszichológus szakértő véleményét, aki korábban a gyerekeit vasárnap megölő férfiről azt írta:

„Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza.”

A férfi korábban azért került bíróság elé, mert 2016-ban Szombathelyen kalapáccsal kezdte ütni az alvó feleségét, majd miután eltört a kalapács nyele, egy papírvágó szikét vett magához, hogy elvágja a nő torkát, majd egy késsel mellkason és hasba szúrta.

photo_camera Rendőrautó Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

De a gyerekelhelyezési perben a bíróság csak akkor utasíthatta volna el a szakértői véleményt, ha az hiányos, homályos, önmagával vagy a perbeli adatokkal ellentétes vagy a helyességéhez nyomatékos kétség fér. A bíróság a lapnak azt mondta, hogy  szakértői véleményt az ügyészség és az anya is elfogadta.  

Bár az apa szülői felügyeleti jogát az ügyészség kezdeményezésére megvonta a bíróság, de a láthatás korlátozásáról nem született döntés, mivel ezt senki sem indítványozta.

Az ügyészség a hvg-nek azzal magyarázta a történteket, hogy a szülői felügyeleti jog megszüntetése esetén az érintett szülő nem tarthat kapcsolatot a gyermekkel, csakhogy a Polgári Törvénykönyv kivételes esetben mérlegelési lehetőséget ad arra, hogy ilyenkor a szülőt feljogosítsa a gyermekeivel történő kapcsolattartásra. Itt is ez történt. 

Végül a férfi jó magaviselet miatt hamarabb szabadult, és az  első láthatáson megölte a 13 nevelt lányát és 10 éves fiát.