A lengyel „LMBTI-mentes övezetek” felszámolására szólított fel az Európai Parlament

társadalom
2019 december 18., 14:45

Az Európai Parlament határozata általában az LGBTI-emberek hátrányos megkülönböztetésének, illetve konkrétan a lengyel „LGBTI-mentes övezetek” kialakításának elítélését kéri a Bizottságtól.

A képviselők szerdán 463 szavazattal, 107 ellenszavazat és 105 tartózkodás mellett fogadták el a szöveget, amely mély aggodalmát fejezi ki, hogy állami hivatalnokok, nemzeti és helyi önkormányzatok és politikusok egyre gyakrabban támadják a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) embereket. Erre a közelmúltból példaként említettek a romániai népszavazási kampányban elhangzott homofób kijelentéseket, vagy az észt, spanyol, brit, magyar és lengyel választási kampány kontextusában előfordult gyűlöletbeszédet - olvasható az EP közleményében. A törvény parlamenti adatlapja szerint 

a magyar képviselők közül egyedül a jobbikos Gyöngyösi Márton nyomott nemet. A többi ellenzéki, de például a Európai Néppárt nagyobb része is igennel szavazott. A mérsékelt jobboldali pártcsaládból a Fidesz-KDNP mellett csak páran tartózkodtak, ellene senki nem szavazott.

Szeptemberi tüntetés Katowicében
photo_camera Szeptemberi tüntetés Katowicében Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A határozat másik része szerint Lengyelországnak vissza kellene vonnia az LMBTI-jogokat támadó állásfoglalásait. A képviselők különösen elítélik a 2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében létesített ún. 

„LMBTI-ideológia mentes" területeket.

Ezek a helyi önkormányzatok nem kötelező erejű állásfoglalásokat adtak ki, melyek arra szólítanak fel, hogy ne tegyenek semmilyen lépést az LMBTI-emberek iránti tolerancia növelésére. Kijelentették továbbá, hogy nem támogatnak forrásokkal olyan civil szervezeteket, melyek egyenlő jogokért harcolnak. A Parlament a lépések elítélését és az LMBTI-jogokat támadó összes döntés visszavonását várja a lengyel hatóságoktól. 

A képviselők emellett felkérik a Bizottságot, kísérje figyelemmel az uniós pénzek elköltését. A Parlament szerint emlékeztetni kell a kedvezményezetteket, hogy ezek a források nem használhatók fel diszkriminációra. 

A Parlament elítéli, hogy egyes tagállamok hatóságai oktatási intézményekben és iskolákban fellépnek az LMBTI-jogokkal szemben. A képviselők emlékeztetnek: az iskolák dolga, hogy minden gyermek alapvető jogait megerősítse és védelmezze. 

A Bizottságtól és a tagállamoktól konkrét fellépést várnak az LMBTI-közösség tagjainak iskolai megfélemlítését, bántalmazását és elszigetelését eredményező hátrányos megkülönböztetéssel szemben. 

A képviselők végül kiemelik, hogy ugyan a legtöbb tagállamban léteznek a diszkrimináció-ellenes jogszabályok, azonban azokat nem hajtják végre maradéktalanul, így az LMBTI-emberek gyakran válnak gyűlölet-bűncselekmények, gyűlöletbeszéd és hátrányos megkülönböztetés áldozatává. Emlékeztetnek: a megfelelő védelmet az a diszkrimináció-ellenes uniós irányelv biztosítaná, amelyet egyes uniós miniszterek már 11 éve blokkolnak - írja az EP sajtószolgálata.