Odébb raknak egy százezres várost, hogy tudjanak bányászni a helyén

Áttelepítenek egy egész várost a Kongói Demokratikus Köztársaságban a város alatt található kobaltlelőhely kitermelése érdekében - közölte a déli Lualaba tartomány kormányzója, Richard Muyej. Keddi bejelentése szerint Kasulo városának átköltöztetése mintegy 800 millió dollárba (240 milliárd forint) fog kerülni. 

A kormányzó ugyanakkor elismerte, hogy a lakosság ellenállására lehet számítani.

„Az, ami a föld alatt van, nem csupán egyeseké, hanem az államé.” 

Ha az állam az átköltöztetést nemzeti érdekként fogja fel - mondta -, a lakosokat áttelepítheti és kárpótolhatja. Hozzátette: Kasulóban több mint tízezer háztartás van, egyenként mintegy tíz fővel. 

Kobaltot keresFotó: FEDERICO SCOPPA/AFP

Becslések szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban található a világ kobaltkészleteinek több mint 65 százaléka. Az egyik, különösen gazdag lelőhely Kasulo területén van. Muyej kormányzó szerint a helyben kitermelhető kobalt értéke csaknem 100 milliárd dollár lehet, a nyersanyag piaci ára ráadásul bizonyosan növekedni fog. Egy tonna kobalt ára jelenleg csaknem 30 ezer dollár. Az átmenetifémek családjába tartozó kobaltot mindenek előtt elektromos hajtású autók akkumulátoraiban és számítástechnikai eszközökben, így okostelefonokban is használják, de a megújuló energiaforrások kiaknázásához is szükség van a szürkés-ezüstös átmenetifémre.

„A kasulói bányával az országnak tíz évre biztosított lesz a 10 milliárd dolláros éves költségvetése” - tette hozzá Muyej, akinek derűlátó becsléseit azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valóságtól elrugaszkodottnak nevezte. A Synergie nevű helyi szervezet szerint 600 családot már áttelepítettek, háztartásonként pedig 1500-10 ezer dollár kártérítést kaptak.

Fotó: FEDERICO SCOPPA/AFP

A kongói kobaltkitermelést éles bírálatok érték a gyermekmunka és a nehéz munkakörülmények miatt. Egy nemzetközi jogvédő szervezet múlt vasárnap indított pert az Egyesült Államokban több technológiai óriáscég, így az Apple, a Microsoft, a Tesla, a Dell és az Alphabet - a Google anyavállalata - ellen, amiért a szervezet szerint gyermekmunkából húznak hasznot az afrikai ország kobaltbányáiban. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér