Pakisztánban az oltásokat végző szakembereket rendőrök védik, de még őket is lelőtték

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Fegyveresek tüzet nyitottak és megöltek Pakisztánban szerdán két rendőrt, akik egy gyermekbénulás elleni oltást végző csapatot kísértek az ország északnyugati részében. Az incidens miatt fel kellett függeszteni az oltási programot a térségben, ahol gyakran előfordul a járványos gyermekbénulás. 

Ezen az áprilisi képen gépfegyveres őrök vigyázzák az oltást IszlámábádbanFotó: AAMIR QURESHI/AFP

Pakisztánban az utóbbi évben jelentősen megugrott, 12-ről 100 fölé emelkedett a gyermekbénulásos esetek száma. Pakisztán ezzel - Afganisztán és Nigéria mellett - a világ azon három országának egyike, ahol járványos méreteket ölt a betegség. Az esetek többségét (104-ből 75-öt) Pakisztán északnyugati részében jegyezték fel, ahol fokozott az iszlamista fegyveresek jelenléte. Vallási szélsőségesek az utóbbi hónapokban azzal riogatták az embereket a közösségi médiában, hogy gyerekek haltak meg szennyezett oltóanyagok miatt. 

Az oltást végző csapatokat külföldi ügynököknek bélyegezték, 

és összeesküvés-elméleteket szőttek az oltási kampányok köré, azzal riogatva, hogy a Nyugatnak azzal valójában a muszlimok sterilizálása a célja. 

Fotó: ARIF ALI/AFP

A pakisztáni kormány cáfolta ezeket a hamis elméleteket, és igyekezett rávenni a vallási vezetőket, biztosítsák az embereket arról, hogy az oltási kampányok kizárólag a gyerekek védelmét szolgálják - olvasható az MTI összefoglalójában.

Az egész világon járványszerűen terjedő oltásellenes őrületről a 444-en Bede Márton írt nemrég nagy cikket.

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó