Az ügyészség vádirata szerint a fideszes Simonka György sikeresen próbált olyan törvénymódosítást elérni, ami csökkentette a csalásnak a büntethetőségét

bűnügy
2019 december 19., 09:09

Hadházy Ákos független képviselő ír arról Facebookon, hogy a bűnszervezet irányításával megvádolt fideszes Simonka György ügyészségi vádiratában szerepel egy olyan részlet, ami alapján Simonka nemcsak vesztegetéssel próbálta megakadályozni a nyomozást,  hanem azt is állítja, hogy a fideszes országgyűlési képviselő sikeresen próbált olyan törvénymódosítást elérni, ami csökkenthette a csalássorozat büntetőjogi következményeit. 

Bár nem lehet tudni, mire gondol pontosan a vádirat, erős tippek azért akadnak: a 2020-as költségvetés megalapozásáról szóló törvényben volt elrejtve egy Btk-módosítás, amely újrafogalmazta a bűnszervezet definícióját. Eszerint a bűnszervezet 

legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Már akkor felmerült, hogy ezt a változtatást mintha direkt Simonka György esetére szabták volna: az addig hatályos definíció sem a bűnözői csoporton belüli hierarchiáról, sem a konspiratív működésről nem rendelkezett, és ezek bizonyítása sok plusz terhet ró az ügyészségére. 

link Forrás

Érdekesség, hogy az új definció eleve surranópályán, a törvényalkotási bizottság összegző módosítója révén került bele a törvénytervezet szövegébe. 

Hadházy szerint most egy „ügyészségi irat azt mondja ki, hogy egy csaló fideszes képviselő a lebukás ellen lobbizott ki törvénymódosítást!! Persze sok ilyen módosításról tudunk, csak eddig egyikről sem mondta ki az ügyészség ezt hivatalosan...”

Mint a független képviselő írja, nem lehet tudni, kik voltak azok a bátor bűnüldözők, akik ezt leírták, de Polt Péter ennek ellenére még közbeléphet: a vádiratban ugyanis erről az elképesztő tényről csak az összefoglalóban van említés, a vádpontok között azonban csak a NAV nyomozók megvesztegetéséről van szó. Hadházy szerint a vádirat végén „szemérmesen megbújva” szerepel csak, hogy további két vesztegetési ügyet elkülönítettek a januárban kezdődő per tárgyától, ezért a törvényhozás megvesztegetésének ügye még jó ideig homályban maradhat. 

Hadházy írásbeli kérdésekkel fordult Polt Péterhez az ügyben, feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Simona előzetes letartóztatásának elmaradása miatt.