Az ügyészség vádirata szerint a fideszes Simonka György sikeresen próbált olyan törvénymódosítást elérni, ami csökkentette a csalásnak a büntethetőségét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hadházy Ákos független képviselő ír arról Facebookon, hogy a bűnszervezet irányításával megvádolt fideszes Simonka György ügyészségi vádiratában szerepel egy olyan részlet, ami alapján Simonka nemcsak vesztegetéssel próbálta megakadályozni a nyomozást,  hanem azt is állítja, hogy a fideszes országgyűlési képviselő sikeresen próbált olyan törvénymódosítást elérni, ami csökkenthette a csalássorozat büntetőjogi következményeit. 

Bár nem lehet tudni, mire gondol pontosan a vádirat, erős tippek azért akadnak: a 2020-as költségvetés megalapozásáról szóló törvényben volt elrejtve egy Btk-módosítás, amely újrafogalmazta a bűnszervezet definícióját. Eszerint a bűnszervezet 

legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Már akkor felmerült, hogy ezt a változtatást mintha direkt Simonka György esetére szabták volna: az addig hatályos definíció sem a bűnözői csoporton belüli hierarchiáról, sem a konspiratív működésről nem rendelkezett, és ezek bizonyítása sok plusz terhet ró az ügyészségére. 

Érdekesség, hogy az új definció eleve surranópályán, a törvényalkotási bizottság összegző módosítója révén került bele a törvénytervezet szövegébe. 

Hadházy szerint most egy „ügyészségi irat azt mondja ki, hogy egy csaló fideszes képviselő a lebukás ellen lobbizott ki törvénymódosítást!! Persze sok ilyen módosításról tudunk, csak eddig egyikről sem mondta ki az ügyészség ezt hivatalosan...”

Mint a független képviselő írja, nem lehet tudni, kik voltak azok a bátor bűnüldözők, akik ezt leírták, de Polt Péter ennek ellenére még közbeléphet: a vádiratban ugyanis erről az elképesztő tényről csak az összefoglalóban van említés, a vádpontok között azonban csak a NAV nyomozók megvesztegetéséről van szó. Hadházy szerint a vádirat végén „szemérmesen megbújva” szerepel csak, hogy további két vesztegetési ügyet elkülönítettek a januárban kezdődő per tárgyától, ezért a törvényhozás megvesztegetésének ügye még jó ideig homályban maradhat. 

Hadházy írásbeli kérdésekkel fordult Polt Péterhez az ügyben, feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Simona előzetes letartóztatásának elmaradása miatt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó