Csányi: Orbán nem értetett egyet Pintér Attila menesztésével és Dárdai kinevezésével 2014-ben

POLITIKA
2019 december 19., 09:26

Interjút adott Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök a nyomtatott HVG-nek, melyben a lap újságírói kérdezték az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról is.

Mint Csányi elmondta, regnáló miniszterelnökre nem mondja, hogy barátja, de tény, hogy régóta ismerik egymást és Orbán kikéri az ő véleményét is. Arra a kérdésre, hogy mondott-e már valaha Orbán bármilyen kérdésére nemet, Csányi így válaszol:

„Előfordult, hogy a véleményétől eltérően döntöttem, például 2014-ben nem értett egyet azzal, hogy Pintér Attilát menesztettem és Dárdai Pált neveztem ki a helyére a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává.” 

(A futballokos miniszterelnök Orbán Viktor korábbi legjobb, labdarúgással kapcsolatos meglátásait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.)

Az interjú további részében labdarúgásról már nem esik szó, de Csányi többek között elárulja, hogy 

  • az oligarcha szót mindenki rosszul használja, mert az olyan embert jelent, aki képes befolyásolni a politikát, de mondjunk egyetlen embert, aki képes befolyásolni Orbán Viktort. 
  • csak az újságírók riogatnak azzal, hogy a kormány új óriásbankot készül létrehozni és hogy drukkolnak az integrált Takarékbanknak, mert vidéknek kéne egy jó bank
  • az egészségügy a legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, egyes területeken az ellátás kritikus, és ez a helyzet csak az állami és a magánegészségügyi ellátók, valamint az állami társadalombiztosítás és a magánegészségügyi biztosítók közös erőfeszítésével oldható meg. 

Csányi, aki meghatározó tulajdonosa a Budai Egészségközpontnak, elmondta azt is, hogy Szlovákiában például egy kisváros kórházát átadták egy magáncégnek az állami egészségügyi intézményeknek járó normatív finanszírozási lehetőségekkel együtt, és sokkal jobban kezdett el működni.

  • Súlyos recessziótól nem tart, de az autóiparnak való kitettsége kétségkívül a magyar gazdaság Achilles-sarka.
  • Az OTP vezérigazgatói szerepének átadása a tervei szerint még legalább három évig nem lesz napirenden, elnöki tisztségét pedig addig tervezi ellátni, amíg szellemi és fizikai egészsége megengedi és amíg a befektetők sem kívánják másképpen. 
  • Nem használt volna a bank érdekeinek, ha a CEU vagy az MTA ügyében elmondta volna a véleményét.
  • Nem lepődött meg az önkormányzati választások eredményein, saját tapasztalatai alapján ezt várta. „De ennél többet nem akarok mondani, mert jobboldali barátaimtól is szeretnék karácsonyi ajándékot kapni” – tette még hozzá.