A hrivnya az év sztárvalutája

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az ukrán hrivnya lett 2019 legjobban teljesítő valutája: 19 százalékkal erősödött a dollárhoz képest év eleje óta. A Bloomberg számításai szerint második szinte holtversenyben, valamivel tíz százalék fölötti erősödéssel az orosz rubel és az egyiptomi font.

Az ukrán gazdaságot az utóbbi években alaposan meggyengítette az ország keleti megyéiben folyó háború, és amióta szabadon, vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba, munkavállalók milliói hagyták el Ukrajnát. A legnagyobb tömegben a szomszédos Lengyelországba és Csehországba érkeztek ukránok.

A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy.Fotó: Ukrán Nemzeti Bank/Wikipedia

A hrivnya erősödése láthatóan gyengítette a kivándorlási trendet, az ukrán bérek kezdenek fölzárkózni a lengyel színvonalhoz. Amíg 2016-ban még az ukrán négyszerese volt a lengyel átlagbér, ma már csak két és félszerese.

A dollár-forint árfolyam nem alakult ilyen vidáman 2019 január 1. óta: akkor még 280 forintért kaptunk egy dollár, ma már csak 297-ért adnak.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér