A hrivnya az év sztárvalutája

Az ukrán hrivnya lett 2019 legjobban teljesítő valutája: 19 százalékkal erősödött a dollárhoz képest év eleje óta. A Bloomberg számításai szerint második szinte holtversenyben, valamivel tíz százalék fölötti erősödéssel az orosz rubel és az egyiptomi font.

Az ukrán gazdaságot az utóbbi években alaposan meggyengítette az ország keleti megyéiben folyó háború, és amióta szabadon, vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba, munkavállalók milliói hagyták el Ukrajnát. A legnagyobb tömegben a szomszédos Lengyelországba és Csehországba érkeztek ukránok.

A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy.Fotó: Ukrán Nemzeti Bank/Wikipedia

A hrivnya erősödése láthatóan gyengítette a kivándorlási trendet, az ukrán bérek kezdenek fölzárkózni a lengyel színvonalhoz. Amíg 2016-ban még az ukrán négyszerese volt a lengyel átlagbér, ma már csak két és félszerese.

A dollár-forint árfolyam nem alakult ilyen vidáman 2019 január 1. óta: akkor még 280 forintért kaptunk egy dollár, ma már csak 297-ért adnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér