Az ausztrál hatóságok a katasztrofális tüzek miatt arra kérik az embereket, ha lehet, inkább ne utazzanak

külföld
2019 december 21., 07:24

A 40 Celsius fok fölötti hőmérséklet, az alacsony páratartalom és az erős szél országszerte segítette a már most katasztrofálisnak minősített erdő- és bozóttüzek terjedését Ausztráliában, ahol már csaknem 10 ezer ember dolgozik a lángok megfékezésén. A 10 éve nem látott méretű tűzvésznek már halálos áldozatai is vannak, Sydney közelében csütörtökön halt meg két önkéntes tűzoltó, Dél-Ausztrália szövetségi államban pedig pénteken két civil.

Ezen kívül súlyos tüzek pusztítanak még Victoria és Új-Dél-Wales államokban is, ahol több mint 100 különálló tűzzel kell megküzdeniük a hatóságoknak. A tűzoltók és a rendőrség arra kérik az ausztrálokat, hogy aki csak teheti, halassza el a karácsonyi autós utazásait, ugyanis a városok közötti utazás a gyorsan terjedő, tomboló tüzek miatt sokfelé nem biztonságos. A tüzek miatt több főútvonalat és autópályát is le kellett zárni.

Ausztrália 2009 óta legsúlyosabb tűzvésze szeptember óta 8 embert ölt meg, több mint 700 épületet pusztított el, és letarolt több millió hektárt. Közben Scott Morrison miniszterelnököt több kritika is érte, mert a helyzet súlyossága ellenére elment nyaralni.

Idén megdőlt a decemberi melegrekord Ausztráliában, az ország déli partvidékén lévő Nullarborban

49,9 Celsiust mértek.

A tüzeket az ausztrál hatóságok „katasztrofális” kategóriába sorolták, ami a legmagasabb minősítés az ausztrál katasztrófavédelmi alakulatoknál, és ezelőtt csak egyszer, 2009-ben volt ehhez hasonló helyzet. (BBC, Guardian)