Hazamehet végre a két nigériai pingpongjátékos, akiket véletlenül Boszniába toloncoltak egy horvát versenyről

2019 december 21., szombat 15:41
96

Hazaengedik Nigériába Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu egyetemista pingpongjátékosokat, akik november 12-én azért érkeztek Zágrábba, hogy egy egyetemi pingpongversenyen vegyenek részt. November 17-én, egy nappal a hazautazásuk előtt azonban rendőrök állították meg őket Zágrábban, és illegális bevándorlónak nézve, őrizetbe is vették őket.

A nigériaiak vallomása szerint hiába mondták, hogy az útlevelük és az érvényes vízumuk a hostelben van, a rendőröket ez nem érdekelte. A horvát-boszniai határra szállították őket, ahol egy aznap elfogott határsértő-csoporttal átküldték őket Boszniába. Chinedu boszniai lapoknak azt mondta, könyörgött a horvát rendőröknek, hogy ellenőrizzék még egyszer a státuszukat, de azok erre csak hátba verték, és azt mondták, lelövik, ha nem indul el.

A férfiak a Velika Kladusa-i menekülttáborban kötöttek ki, ahol a fagypont alatti hőmérséklet ellenére is több ezer bevándorló sátorban kényszerül meghúzni magát, innen pedig egy szarajevói bevándorlási központba kerültek. Mikor jelezték, hogy semmi mást nem szeretnének, csak visszatérni a hazájukba, a boszniai hatóságok felvették a kapcsolatot Nigériai budapesti nagykövetségével, ahol jelezték, fizetik a két állampolgár hazautazását.

A horvát rendőrség továbbra is tagadja, hogy bármit elrontottak volna. Azt mondják, tisztában vannak azzal, hogy a két nigériai legálisan lépett be Horvátországba, és hogy vízumuk volt a pingpongverseny miatt, azonban a horvát rendőrség szerint november 17-én haza kellett volna repülniük. A rendőrség szerint a két férfi direkt késte le a repülőjét annak érdekében, hogy illegálisan Zágrábban maradhassanak, így jogos volt a velük szembeni eljárás.

A nigériaiak azonban állítják: nem november 17-re, hanem 18-ra szólt a repülőjegyük hazafelé, és jegyeik másolatát meg is mutatták a Guardian újságíróinak. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt