Hazamehet végre a két nigériai pingpongjátékos, akiket véletlenül Boszniába toloncoltak egy horvát versenyről

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hazaengedik Nigériába Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu egyetemista pingpongjátékosokat, akik november 12-én azért érkeztek Zágrábba, hogy egy egyetemi pingpongversenyen vegyenek részt. November 17-én, egy nappal a hazautazásuk előtt azonban rendőrök állították meg őket Zágrábban, és illegális bevándorlónak nézve, őrizetbe is vették őket.

A nigériaiak vallomása szerint hiába mondták, hogy az útlevelük és az érvényes vízumuk a hostelben van, a rendőröket ez nem érdekelte. A horvát-boszniai határra szállították őket, ahol egy aznap elfogott határsértő-csoporttal átküldték őket Boszniába. Chinedu boszniai lapoknak azt mondta, könyörgött a horvát rendőröknek, hogy ellenőrizzék még egyszer a státuszukat, de azok erre csak hátba verték, és azt mondták, lelövik, ha nem indul el.

A férfiak a Velika Kladusa-i menekülttáborban kötöttek ki, ahol a fagypont alatti hőmérséklet ellenére is több ezer bevándorló sátorban kényszerül meghúzni magát, innen pedig egy szarajevói bevándorlási központba kerültek. Mikor jelezték, hogy semmi mást nem szeretnének, csak visszatérni a hazájukba, a boszniai hatóságok felvették a kapcsolatot Nigériai budapesti nagykövetségével, ahol jelezték, fizetik a két állampolgár hazautazását.

A horvát rendőrség továbbra is tagadja, hogy bármit elrontottak volna. Azt mondják, tisztában vannak azzal, hogy a két nigériai legálisan lépett be Horvátországba, és hogy vízumuk volt a pingpongverseny miatt, azonban a horvát rendőrség szerint november 17-én haza kellett volna repülniük. A rendőrség szerint a két férfi direkt késte le a repülőjét annak érdekében, hogy illegálisan Zágrábban maradhassanak, így jogos volt a velük szembeni eljárás.

A nigériaiak azonban állítják: nem november 17-re, hanem 18-ra szólt a repülőjegyük hazafelé, és jegyeik másolatát meg is mutatták a Guardian újságíróinak. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.