1976 után most újra van miniszterelnöke Kubának

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Évtizedek óta először újra van Kubának miniszterelnöke, szombaton a néhai Fidel Castro által létrehozott berendezkedés decentralizálását célzó új alkotmány alapján Miguel Díaz-Canel elnök Manuel Marrero Cruzt nevezte ki a karibi kommunista ország kormányfőjévé.

Az 56 éves Manuel Marrero Cruz építész, a hadsereg vezetése alatt álló Gaviota idegenforgalmi vállalat volt hivatalnoka, aminek a szállodáit Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókkal sújtotta. A kinevezését a kubai parlament is jóváhagyta. Marrero 15 éven át volt az ország idegenforgalmi minisztere.

Manuel Marrero Cruz, Kuba új miniszterelnökeFotó: Yamil Lage/AFP

Fidel Castro 1976-ig volt miniszterelnök, amikor is a tisztséget megszüntették, Castro a kommunista párt, az államtanács és a minisztertanács elnöke lett. Castro, aki 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak, 2016-ban halt meg. Raúl Castro 2018-ban mondott le az elnöki tisztségről, de továbbra is ő vezeti a kommunista pártot.

A tavaly elfogadott új alkotmány értelmében Díaz-Canel köztársasági elnök nem vezeti sem az államtanácsot, aminek a nemzetgyűlés feje, Esteban Lazo az elnöke, sem a minisztertanácsot, de így is jelentős jogköre van. A februárban elfogadott új alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen 10 évre történő korlátozását. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!