Az ausztrál miniszterelnök a gyerekeire fogta, hogy elment Hawaiira nyaralni, miközben lángokban áll az ország

nyár
2019 december 22., 07:30

Magyarázkodni kényszerült a hawaii családi nyaralása miatt Scott Morrison ausztrál kormányfő, aki szombaton este meg is szakította utazását, és visszatért Ausztráliába, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak, és az országot példátlan hőhullám sújtja.

„Visszatértem a szabadságomról, és tudom, hogy a nyaralásom nagy nyugtalanságot okozott” – mondta a reggeli sajtótájékoztatóján a kormányfő a helyi oltást koordináló központban Sydneyben. Azt mondta, utólag már máshogy döntene, és azzal magyarázta a nyaralást, hogy ígéretet tett a gyerekeinek, amit apaként igyekezett betartani, de elfogadja a bírálatokat, mert belátja, hogy miniszterelnökként más felelőssége is van.

Morrison távolléte miatt a canberrai kormányfői hivatalt is éles bírálatok érték, mert nem árulták el, hogy az országot sújtó természeti katasztrófa közepette hol van a miniszterelnök. Morrison sydney-i házánál diáktüntetés is volt emiatt. „Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin!” – üzenték a tüntetők a közösségi médiában. „Akiket megbántottam, azoktól bocsánatot kérek” – reagálta a felháborodásra a miniszterelnök.

Scott Morrison
photo_camera Scott Morrison Fotó: Roslan Rahman/AFP

Ausztrália történetének legforróbb hetét rögzítették a meteorológusok a kontinensnyi országban. Szerdán 41,9 fokot mértek, csütörtökön pedig 41 fokot mutatott a hőmérő. A konzervatív Scott Morrison kormánya sokat bírált klímapolitikáját is a védelmébe vette: senki sem vitatja, hogy a világ extrém időjárási jelenségei és a klímaváltozás közötti kapcsolatot, de aki azt sugallja, hogy egy konkrét tűzeset is a globális klímaváltozás miatt van, az szerinte nem hiteles. Morrison szerint a tüzeket sok tényező közösen okozza, és a klímaváltozás csak egy ezek közül. A kormánya cselekszik, és cselekedni is fog ez ellen, de nem fog pánikba esni, mert annak semmi haszna nem lenne – mondta.

Ausztrália keleti részét súlyos aszály sújtja, és a bozóttüzek ezúttal a szokásosnál 2 hónappal korábban lobbantak lángra. Új-Dél-Walesben 800 ház semmisült már meg, és a lángok elérték az állam fővárosa, Sydney peremét, ahol a füst miatt veszélyes a levegő minősége. A lángok a napokban két tűzoltót is megöltek. (MTI)