A hely, ahol 200 forint egy gramm tiszta kokain

videotéka
2019 december 22., 19:12

„Gyuri nem volt hülye. Pontosan tudta, hogy a 4000 eurós sikerdíj mennyire aprópénz a cucc értékéhez képest, meg ahhoz képest is, hogy ő mennyit keresett egykor. Azt tervezte, hogy átveri azokat, akik át akarták verni őt. Úgy döntött, hogy maga adja el az anyagot, legalább 50 millió forintért, Budapesten.” (Drogfutár)

Magyari Péter 2014-ben közölte ma már 9 részesre duzzadt, kalandregénynek tűnő, mégis igaz történetét Gyuriról, a drogfutárról. De nem ekkor kezdődött kettejük kapcsolata. Először 2012 áprilisában találkoztak Peruban, Limától 60 km-re egy sivatagi börtönben, ahol akkoriban is számos honfitársunk raboskodott kokaincsempészés miatt. Tamás Bence Gáspár és Magyari Péter még az Index munkatársainként, a cikksorozat előtt filmet készítettek a raboskodó magyarokról. Van köztük szobafestő, taxis vagy közgazdász-vállalkozó. Egyikük sem éppen tipikus bűnöző, sokkal inkább palimadarak. A világméretű drogbiznisz legkisebb halai. Elhitték, hogy  könnyen és nagyobb kockázat nélkül pénzhez juthatnak, de csupán csalinak kellettek, majd rövid úton egy dél-amerikai börtönben találták magukat nyelvtudás, pénz, kapcsolatok, tapasztalat és ügyvéd nélkül. Peruban nem úgy működik egy börtönbüntetés, mint ahogy azt Európában elképzeljük. 

„Itt nem érvényesek a józan ész szabályai.”

Nem csak a fogvatartás körülményeire, az erőszakra, az élet minden területét meghatározó drogokra kell gondolni, hanem arra, hogy akit bezárnak, az nem tudhatja pontosan mennyi ideig kell ülnie, és ha csak türelmesen várja a szabadulást, akkor pórul járhat. A kijutáshoz mentorra, ügyvédre, tolmácsra, pénzre és sok türelemre van szükség. Míg egy holland vagy spanyol fogvatartott számíthat arra, hogy a hazája segít túlélni a börtönt, és kijutni onnan, addig a magyarok csak magukra számíthatnak, illetve Marcsira, honfitársaink utolsó mentsvárára és védőangyalára, aki a hét hét napjából ötöt a börtönben tölt.

(41 perc, 2012, Index.hu; Tamás Bence Gáspár - rendező, operatőr, vágó; Magyari Péter - szerkesztő, riporter)

A Videotéka korábbi posztjai itt elérhetők.