Modi békemenetet rendeztetett Delhiben, a halálos zavargásokat provokáló állampolgársági törvény védelmében

2019 december 22., vasárnap 9:47

A hírügynökségek beszámolója szerint nem volt átütő siker Narendra Modi indiai miniszterelnök „békemenete”, amit az országszerte véres összecsapásokat kiváltó állampolgársági törvény védelmében szervezett a kormányzó hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP). A Delhiben rendezett tüntetésen, amelyen maga Modi is beszédet tartott, és védelmébe vette a törvényt, pár ezer ember vett részt, ami a közel húszmiliós városban (illetve az 1,35 milliárdos országban) nem számít túl nagy tömegnek.

„Azért fogadtuk el ezt a törvényt, hogy segítsünk az üldözötteknek. Tiszteletben kell tartanunk India parlamentjét és a döntését” – mondta híveinek a miniszterelnök, és ellenzékét vádolta azzal, hogy álhíreket terjeszt a szerinte jószándékú és az ország muszlim lakosságát egyáltalán nem fenyegető törvényről.

Narendra Modi miniszterelnököt hívei fogadják a vasárnapi tüntetésen, Dehiben. Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

A világ legnagyobb demokráciájaként is emlegetett Indiában múlt pénteken lépett hatályba az új állampolgársági törvény, amely megkönnyíti a bevándorlást azoknak a hindu, keresztény, buddhista, szikh, zoroasztriánus és dzsanista menekülteknek, akik igazolni tudják, hogy 2015 előtt vallási üldöztetés miatt érkeztek az országba. (Részletes cikkünk az indiai helyzetről: Nem olyan nagy demokrácia.)

Az ország muszlim lakosai szerint a törvény nyilvánvaló célja, hogy az ország legkeletibb és legnyugatibb részeibe, ahol a legtöbb muszlim él, több hindut telepítsen, és a javukra billentse az ország kényes vallási egyensúlyát.

India lakosságának körülbelül hetede muszlim vallású, a legtöbben az ország északi, keleti és nyugati sarkaiban, Uttar Prades, Asszam és Kasmír államokban élnek. A két utóbbi állam muszlim többségű országgal, Bangladessel illetve Pakisztánal határos, és a törvény alig titkolt célja, hogy az ezekből az országból áttelepülni szándékozó hindukat segítse.

Az utóbbi napokban tüntetések, zavargások, terrorcselekmények jelezték országszerte, hogy milyen feszültségeket szított az új törvény. December 10. óta csak a kétszázmiliós Uttar Pradesben 15-en haltak meg a muszlim tüntetők és a hatóságok közötti összecsapásokban. Asszámban szombati adatok szerint négy volt a halálos áldozatok száma, ketten pedig Mangalor városban (Karnátaka állam) haltak meg. Országszerte eddig összesen 25 halálos áldozata van a megmozdulásoknak, de a szám napró napra nő. Kasmírban és Uttar Pradesben teljesen lelőtték az internetet, és eddig több mint négyezer embert tartóztattak le.

Felettébb morcos hindu szupporter szupportál. Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

Modi eddig felettébb magabiztos nacionalista-populista kormányát is láthatóan nehézségek elé állítja a helyzet. Egyelőre kommunikációs offenzívával próbálják enyhíteni a károkat. Modi-párti tüntetéseket szerveztek Delhibe és Uttar Pradesbe, a Bharatíja Dzsanata (BJP) vezetői pedig több mint kétszáz sajtókonferencián magyarázzák a törvényt. (via BBC, Reuters, AFP)