Semjén: A KDNP az egyetlen kereszténydemokrata párt a magyar politikai palettán

vallás
2019 december 22., 18:05

A Kereszténydemokrata Néppárt ugyanazt vallja 75 éve, viszont a megfogalmazás korról korra változik, éppen ezért a párt tagjainak feladata, hogy hűségesek legyenek az örök értékekhez és rugalmasak a megfogalmazás tekintetében – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Kalocsán.

Semjén Zsolt pártelnök beszél, mögötte Latorcai János.
photo_camera Semjén Zsolt pártelnök beszél, mögötte Latorcai János. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Semjén Zsolt a Kereszténydemokrata Néppárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmise előtt az MTI-nek azt mondta: a KDNP egy olyan sajátos párt, ami azért jött létre, hogy az evangéliumot képviselje a politikai életben, az elveik lényege egyrészt az örök értékek megvalósítása a mindennapokban, másrészt az adott kor kihívásaira olyan válaszokat adni, amik megfelelnek a kornak, de mégis az örök értékekben gyökereznek.

Semjén örök értéknek nevezte a perszonalitást, a személyiség tiszteletének elvét, a szolidaritást, a közösség gondolatát és a szubszidiaritás elvét, a kölcsönös kisegítés elvét, amin az egész európai civilizáció nyugszik. Szerinte ennek értelmében, amit egy kisebb közösség megtehet, azt egy nagyobb nem veheti el, például a család feladatát nem veheti el az állam, de ha a kisebb közösség valamilyen oknál fogva nem tudja ellátni a saját feladatát, akkor a nagyobbnak ki kell segítenie. Ezen nyugszik az egész önkormányzatiság gondolata, ami Arisztotelésztől ered, de Szent Tamásnál kristályosodott ki, és a keresztény társadalmi tanítás egyik fundamentuma – mondta.

A miniszterelnök-helyettes szerint a KDNP politikája és a programja mindig kiszámítható, hiszen az egyház társadalmi tanításából következik, és a KDNP az egyetlen történelmi párt, az egyetlen világnézeti értelemben vett kereszténydemokrata párt a magyar politikai palettán.

(Az, hogy ezek szerint akkor a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz nem kereszténydemokrata párt-e, az MTI tudósításából nem derült ki.)

Semjén azt mondta, a pártot 1944-ben alapították a német, náci megszállással szemben, kifejezetten a nyilasokkal szemben, majd a tagjai később a kommunista megszállással szemben, 1956-ban újra részt vettek az ellenállásban Bibó István támogatására, aztán Antall József kormányában lettek rendszerváltó kormánypárt, és most Orbán Viktor kormányában építik az országot.

Semjén Zsolt a Fidesz-KDNP szövetségét nemcsak a magyar történelem, hanem az EU történetének is a legsikeresebb politikai konstrukciójának nevezte, mert még soha nem volt precedens arra, hogy egy évtizeden keresztül egy pártszövetség abszolút többség felett legyen, és ilyen óriási eredményeket érjen el.

photo_camera Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

A KDNP megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén részt vett többek között Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és a KDNP országgyűlési frakciójának tagjai. (MTI)