Újabb áldozatokat szedett a védőoltással simán legyőzhető kanyaró Szamoán

2019 december 22., vasárnap 7:18

Az alig 200 ezer lakosú Szamoa szigetén már 79 ember halt meg kanyaróban a járvány októberi kitörése óta – jelentették be a helyi hatóságok.

Az ország járványügyi hivatala 5520 megbetegedésről tud. Az elmúlt 24 órában 26 új beteget jelentettek, 83-an kerültek kórházba kanyaró miatt.

A kormány adatai szerint már a lakosság 94 százalékát sikerült beoltani a vírus által terjesztett kór ellen. A járvány miatt a múlt hónapban kihirdetett szükségállapotot december 29-ig meghosszabbították, így a kormány továbbra is korlátozhatja a nyilvános gyülekezést és az ország szigetei közötti utazást.

A nagy oltási kampány Szamoán Fotó: Allan Stephen/AFP

A kanyaró erősen fertőző, vírusos betegség, ami a vírushordozók testnedveivel terjed. A kór lappangási ideje 10-12 nap, a betegség lefolyása 7-10 napig tart. A kanyaró az esetek kb. 5 százalékában halálos, különösen a kisgyerekekre veszélyes.

A kanyaró ellen több mint fél évszázada létezik hatékony védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1980 és 2014 között több mint 80 százalékkal, 4,2 millióról 462 ezerre sikerült csökkenteni a megbetegedések számát világszerte. De 2005 óta Afrika és Európa kivételével a világ minden térségében újra nőtt a kanyarós esetek száma. Az amerikai kontinensen például a 2005-ös 66-ról kb. 20 ezerre.

Ennek a legfőbb oka a minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes mozgalom, ami egy 1998-ban, a Lancet orvosi lapban megjelent tanulmányból táplálkozik, amiben egy Andrew Wakefield nevű orvos azt állította, hogy összefüggés áll fenn a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni, ún. MMR védőoltás és az autizmus kialakulása között.

Később kiderült, hogy Wakefield meghamisította a kutatást, pénzügyi összeférhetetlenség is fennállt nála, ezért a Lancet visszavonta a tanulmányt, Wakefieldet pedig megfosztották az orvosi engedélyétől. A kutatásait később több, neves kutatóintézet ellenőrizte, és semmilyen összefüggést nem találtak a védőoltás és az autizmus között. A tanulmányt orvosok később a XX. század legkárosabb gyógyászati álhírének nevezték. (MTI)