Peterdát dobtak a videóbíró házába néhány órával az Olimpiakosz meccse után

2019 december 23., hétfő 20:35

Megtámadták annak a játékvezetőnek az athéni otthonát, aki a görög Volosz-Olimpiakosz labdarúgó-mérkőzésen a videóbíró-technológiát (VAR) irányította. 

A vasárnapi bajnoki meccs gól nélküli döntetlennel ért véget, noha az Olimpiakosz egyszer betalált, de a gólt a videóbírós segítség igénybe vétele után a játékvezető érvénytelenítette.

A rendőrség beszámolója szerint hétfőn a támadók betörték az ablakot, majd petárdát dobtak a VAR-játékvezető otthonába. 

Az esetben senki nem sérült meg, de a játékvezető és két kiskorú gyermeke komoly megrázkódtatásként élte meg a támadást. 

A Görög Labdarúgó Szövetség elítélte az incidenst. A szervezet közleménye szerint a „gengszterek maffiastílusú támadásának célja a játékvezetők megfélemlítése volt”. Panagiotisz Varuhasz, a játékvezetők szervezetének vezetője elmondta: számítani lehetett rá, hogy egyszer bekövetkezik, ami hétfőn történt, mert 

már többször jelezték, hogy rendőri védelemre van szükségük, de figyelmen kívül hagyták a kérésüket. 

„Hatékonyabb védelemre van szükség, különben a rangadókra egyszerűen nem fogunk játékvezetőket találni” - közölte. 

A görög élvonalat évtizedek óta lelátói erőszak, utcai összecsapások, és játékvezetőkkel szembeni atrocitások jellemzik. A szövetség tavaly külföldi bírókat alkalmazott és bevezette a VAR-t. 

Az Olimpiakosz tulajdonosa, Evangelosz Marinakisz élesen bírálta a döntést, amivel vasárnap megfosztották csapatát a szerinte szabályos góltól, és hozzátette, a közelmúltbeli reformokkal sem sikerült elősegíteni a játékvezetők elfogulatlan döntéshozatalát. Csapata 16 forduló után a tabella második helyén áll. 

(AP, MTI. A címlapi kép illusztráció.)