Szabadon engedik az oroszok hírszerzőjét, aki mindenki másnál többet ártott a NATO-nak

külföld
2019 december 23., 13:40

Idő előtt feltételesen szabadlábra helyezték hétfőn Észtországban az Oroszországnak kémkedő, hazaárulás miatt elítélt Herman Simmet - erősítette meg az ügyben illetékes tartui bíróság. A 72 éves férfi a nap folyamán elhagyta a tartui börtönt - értesült a dpa hírügynökség. 

Simmet egy tallinni bíróság 2009-ben 12 év és fél évi börtönbüntetésre, valamint az észt védelmi minisztériumnak fizetendő 20,2 millió észt korona (1,3 millió euró) kártérítésre ítélte. Szabadságvesztéséből eddig tizenegy évet és két hónapot töltött le. Büntetése hátralevő részét próbaidőre felfüggesztették, részben magas életkora és egészségügyi állapota, részben pedig a bűnismétlés rendkívül alacsony kockázata miatt. 

Több észt politikus, köztük Urmas Reinsalu külügyminiszter és Raivo Aeg igazságügy-miniszter is értetlenségének adott hangot. 

Simm különféle tisztségeket töltött be az észt védelmi tárcánál 1995 és 2006 között. 2000-ben a biztonsági részleg vezetője lett. Az észt hatóságok szerint majdnem egy évtizeden át az orosz hírszerzésnek gyűjtött titkos észtországi és NATO-információkat. Az észt elhárítás szerint Simm 1995-től dolgozott a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) nevű orosz szervezetnek, de feltételezhetően már akkor kapcsolatban állt a szovjet hírszerzéssel, a KGB-vel, amikor Észtország még a Szovjetunió tagköztársasága volt. Évente 3-4-szer találkozott tartóival különféle európai országokban, legalább 15-ben - írja az MTI. 

Orosz részről tagadják, hogy kapcsolatban álltak vele, de a NATO szerint 

egyetlen más hírszerző sem okozott olyan károkat a nyugati katonai szövetségnek, mint Simm.

A Spiegel által ismertetett belső jelentés szerint többek között az összes NATO-nak kémkedő orosz nevét átadta a legérzékenyebb adatokhoz is hozzáférő tisztviselő. Egy időben kettős ügynökként is dolgozott a német hírszerzésnek (BND).

Egy másik orosz kém drámai történetéről nemrég részletesen írtunk. (Spiegel, MTI)