Vissza kell venni az ügyészségre az ügyészt, akit politikai tartalmú Facebook-posztjai miatt rúgtak ki

jog
2019 december 23., 09:09

A másodfokú bíróság jogerős ítélete szerint vissza kell venni az ügyészségre Pap Balázst, aki 13 év szolgálat után tavaly kirúgtak 3 politikai tartalmú Facebook-poszt miatt - írja az Index. Pap szinte minden évben szakmai elismerést kapott a munkájáért, a 2018-as választási kampányban azonban kitett a Facebookra három olyan posztot, amiből egészen könnyen ki lehetett következtetni, hogy az ellenzékkel szimpatizál.

A választás másnapján kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene az ügyészségen, és annak végén az a döntés született, hogy kirúgják. Pap azonban bírósághoz fordult, szerinte ugyanis az ellene indított fegyelmi nem volt szabályos, és az ismerősi körben megosztott Facebook-posztok még bőven beleférnek a szólásszabadságba, a kirúgás pedig nem arányos büntetés.

Az egyik kifogásolt poszt egy birkanyájat ábrázoló kép, és hozzá ez a szöveg: „A mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni." Pap 2018. március 15-én tette ki a képet, amikor ellenzéki tüntetések mellett békemenet is volt.

A második poszt egy megosztás az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű Facebook-oldalról. A képen összefogó kezek láthatók, minden kézen egy-egy ellenzéki párt logójával, a szöveg a képen pedig a következő: „Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!"

A bíróság ítélete szerint ez a két poszt még ügyészként is belefért, a harmadik viszont már nem. A harmadik poszt egy cikk megosztása volt, ami erről a Kósa-nyilatkozatról szólt:

link Forrás

Ezzel a szöveggel: „Nos, minden »vádlott« maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük. Hajrá... ja, és április 8.”

A bíróság szerint ez már olyan véleménynyilvánítás, amit egy ügyész a rá vonatkozó különleges szabályok miatt nem feltétlenül engedhetett volna meg magának. A bíróság szerint nem is elsősorban a kiröhög szó használata a problémás, hanem az, hogy a többes szám miatt arra utalhat a mondat, hogy az ügyészek kiröhögik a vádlottakat, így ez valóban értékelhető fegyelmi vétségként.

A bíróság azonban azt s megállapította, hogy a kirúgás túl szigorú büntetés, ezért elrendelték, hogy Papot egy fizetési kategóriával lejjebb, de vissza kell venni az ügyészségre, valamint meg kell fizetni neki hétmillió forintnyi elmaradt illetményt, ruhapénzt és cafeteriát, illetve az első fokú eljárás és másodfok között eltelt időben kiesett kb. 4 milliós jövedelem mellett 2 millió forint sérelemdíjat is.