31 nőt gyilkoltak meg gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek Burkina Fasóban

külföld
2019 december 25., 10:05

Gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek támadtak december 24-én egy katonai bázisra Burkina Faso északi csücskében, Arbinda közelében, jelentették helyi illetékesek. A támadásban 35 civil, köztük 31 nő is életét vesztette. Az illetékesek szerint a hadsereg ellencsapásában nyolcvan támadó és hét katona vesztette életét.

A támadás hírére Roch Marc Christian Kaboré két napos nemzeti gyászt hirdetett.

A BBC összefoglalója szerint az elmúlt időszakban egyre aktívabbá váltak az iszlamista szélsőségesek Nyugat-Afrikában - ahonnan éppen kivonni készülnek az ott állomásozó amerikai csapatokat. A térségben az amerikaiak mellett főként az itt egykor gyarmatokat tartó franciák a legaktívabbak, műveleteik során novemberben 13 francia katona vesztette életét egy helikopterbalesetben Mali déli részén, a Burkina Fasó-i határ közelében.

A keddi támadást motorbiciklikkel érkező fegyveresek tucatjai hajtották végre, az ostrom órákon át tartott. A támadásért egyelőre egyetlen szervezet se vállalta a felelősséget, de a térségben az al-Kaidával és az ISIS-szel kapcsolatban álló csoportok tevékenykednek.

A többségében muszlim népességű Burkina Fasóban sokáig nyugalom volt, de 2015 óta rohamosan romlik a helyzet. Azóta legalább hétszáz embert gyilkoltak meg szélsőségesek, akik miatt 560 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból. (Via BBC)