31 nőt gyilkoltak meg gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek Burkina Fasóban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek támadtak december 24-én egy katonai bázisra Burkina Faso északi csücskében, Arbinda közelében, jelentették helyi illetékesek. A támadásban 35 civil, köztük 31 nő is életét vesztette. Az illetékesek szerint a hadsereg ellencsapásában nyolcvan támadó és hét katona vesztette életét.

A támadás hírére Roch Marc Christian Kaboré két napos nemzeti gyászt hirdetett.

A BBC összefoglalója szerint az elmúlt időszakban egyre aktívabbá váltak az iszlamista szélsőségesek Nyugat-Afrikában - ahonnan éppen kivonni készülnek az ott állomásozó amerikai csapatokat. A térségben az amerikaiak mellett főként az itt egykor gyarmatokat tartó franciák a legaktívabbak, műveleteik során novemberben 13 francia katona vesztette életét egy helikopterbalesetben Mali déli részén, a Burkina Fasó-i határ közelében.

A keddi támadást motorbiciklikkel érkező fegyveresek tucatjai hajtották végre, az ostrom órákon át tartott. A támadásért egyelőre egyetlen szervezet se vállalta a felelősséget, de a térségben az al-Kaidával és az ISIS-szel kapcsolatban álló csoportok tevékenykednek.

A többségében muszlim népességű Burkina Fasóban sokáig nyugalom volt, de 2015 óta rohamosan romlik a helyzet. Azóta legalább hétszáz embert gyilkoltak meg szélsőségesek, akik miatt 560 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér