Karácsonyi képeslapokon üzentek az alkotmánybíróknak a hajléktalanok

Több 444 videó?
Szeretném

Két hete dalban, karácsonykor pedig képeslapokon üzentek az alkotmánybíróknak a hajléktalanok. „Tisztelt Elnök úr! Megjártam a hajléktalanság minden fokát, nekem elhiheti, hogy az emberek nem azért élnek az utcán, mert nem akarnak együttműködni” - írta egyikük Sulyok Tamásnak, a testület elnökének, míg egy másik Balsai István alkotmánybírót figyelmeztette arra, hogy a hajléktalanság élethelyzet, amit a döntéshozóknak kéne megoldaniuk.

A Sulyok Tamásnak címzett képeslapFotó: Screenshot - ATV

Egy harmadik hajléktalan Szabó Marcel alkotmánybírót hívta meg karácsonyozni egy szállóra. Nem kapott választ, ahogy a társai sem.

A képeslapokat azoknak az alkotmánybíróknak címezték, akik a hajléktalanságot kriminalizáló törvény nyári felülvizsgálatakor arra szavaztak, hogy az utcán élés büntethető. A hajléktalanok akciójában segítő Utcajogász Egyesület ügyvédje, Kalota Ágnes szerint "ebben a határozatban többek között azt is mondta az AB, hogy a nincstelenségre nincsen senkinek joga, nyilván ez egy teljesen abszurd érvelés, mert ezzel azt mondja, hogy valakik választják a szegénységet, mintha az nekik jó lenne".

A jogszabály abszurditását talán leginkább az eljárás költségei jelzik. A Budapest Intézet számításai szerint egy hajléktalanság miatt indított szabálysértési ügy 46 ezer forintba kerül az államnak, ha felmentő ítélet születik. Ha a hajléktalant elítélik, akkor a 60 napos elzárással együtt az eljárás és a végrehajtás költsége a 400 ezer forintot is meghaladja. (Via ATV)