Megint őrizetbe vették Alekszej Navalnijt, majd elengedték

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Rövid időre őrizetbe vették az orosz hatóságok Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust az általa alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) moszkvai székhelyén tartott házkutatás során. Az FKB szóvivője az ellenzéki politikus őrizetbevételét Twitteren jelentette be, majd később közölte, hogy Navalnijt elengedték a hatóságok.

Navalnij a ráküldött rendőrök előtt az irodája épületében 2019. december 26-án.Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

A házkutatás egy nappal azután történt, hogy az FBK egyik munkatársát, Ruszlan Saveddinovot erőszakkal besorozták az orosz hadseregbe, és egy északi-sarki katonai bázisra küldték. Saveddinov korábban egészségügyi okokra hivatkozva kérte a felmentését a sorozás alól, de a kérvényét a bíróság elutasította. Az esetet Navalnij emberrablásnak nevezte.

Az FKB korábban keresetet nyújtott be az illetékes moszkvai kerületi bírósághoz Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen azon a címen, hogy passzív magatartást tanúsít az emberi jogok megvédésében. A keresetet november végén elutasították.

A hatóságok augusztusban indítottak nyomozást pénzmosás miatt a 2011-ben létrejött alapítvány ellen, azóta pedig a súlyos bűnügyekben eljáró, országos hatáskörű Nyomozó Bizottság (SZK) emberei már 30 oroszországi régióban tartottak házkutatást az FBK irodáiban és munkatársainak a lakásán. A szervezetet októberben az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette.

Az FBK tavaly, az elnökválasztás évében több, gyakorlatilag országos megmozdulást szervezett a korrupció ellen, és több orosz politikai meg üzleti vezető vagyonosodásáról tett közzé a világhálón tényfeltáró jelentéseket.

Navalnijt a hatóságok az elmúlt években többször őrizetbe vették, de rövid idő után mindig kiengedték. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót