Őszi idő van, hiányzik a hideg és a hó a földekről

klímaváltozás
2019 december 26., 15:28

Hiányzik a hideg és a hó a földekről – írta az agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt napokban a hőmérséklet az őszt idézte. Az utóbbi 10 nap során 7-9 Celsius-fokkal volt enyhébb idő az átlagosnál, ilyen tartósan ennyire enyhe idő nagyon ritka – közölte a meteorológiai szolgálat, ami szerint idén nem vált be a népi időjóslás, Katalin hiába locsogott, karácsony nem hozott fagyot, havat pedig pláne nem.

A múlt szombaton az országot mediterrán ciklon érte el, amit újabb követett, jelentős mennyiségű csapadékot hozva. Összességében többnyire 20-50 mm eső esett, a legtöbb a Dunántúl középső vidékein, ahol megdőlt a napi csapadékrekord is, és délkeleten esett a legkevesebb, pedig ott lenne a legnagyobb szükség még a csapadékra.

A magyarországi folyókon árhullámok vonulnak le, de ezek nagyobb problémát nem jelentenek. A talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített. A Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében már belvízfoltok is kialakultak.

A légörvények az eső mellett viharos, károkozó szelet is hoztak, főleg a Dunántúlra.

Virágzó ibolyák (Viola odorata) karácsonykor, a Nagykanizsa közelében lévő Förhénc hegyen 2019. december 26-án.
photo_camera Virágzó ibolyák (Viola odorata) karácsonykor, a Nagykanizsa közelében lévő Förhénc hegyen 2019. december 26-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A talajban sehol sincs fagy. A növényi kultúrák szempontjából ez a túlságosan enyhe idő nem ideális, megzavarhatja az érzékenyebb fajták „nyugalmi állapotát”. Ráadásul a kórokozók, kártevők ritkulásához is hiányzik a tartós hideg, a szántókról a hó.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. De az őszi búza vetéséhez már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növényeknek, a hónap végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére.

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az ország jelentős részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül, sokfelé kissé a fölött jár, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban, de ez most problémát nem jelent, tavaszig van idő a nedvesség pótlódására.

A következő napokban fokozatos lehűlésre lehet számítani, majd a jövő hét elején már ismét emelkedik a hőmérséklet. Vasárnapig főleg keleten fordulhat elő zápor, hózápor, de a csapadék mennyisége összességében várhatóan 5 mm alatt alakul. Összefüggő, megmaradó hóréteg kialakulása nem valószínű.

A leghidegebb reggel hétfőre ígérkezik, akkor akár mínusz 10 fokos fagyok is kialakulhatnak. Hétfőn napközben már egyre enyhébb és nagyrészt száraz léghullámok érkeznek, akkortól ismét erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakák többnyire fagyosak maradnak. (OMSZ via MTI)