Az erdőtűzzel érintett állam koaláinak 30 százaléka pusztulhatott el Ausztráliában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Új-Dél-Wales állambeli koalapopuláció harminc százaléka pusztulhatott el az erdőtűzben, legalábbis az állatok élőhelyének ekkora része lett a tűz martalékává, közölte Sussan Levy szövetségi környezetvédelmi miniszter. Az erdőtüzek ötmillió hektáron pusztítanak Ausztrália délkeleti partvidékén, eddig kilenc ember halt meg.

Az állam közép-északi partvidéke ad otthont a teljes koalapopuláció nagy részének, becslések szerint 15-28 ezer egyed élhet itt. A tűzoltók attól tartanak, a tetemeket sem sikerül majd megtalálni, akkora a tűz.

A koalák élőhelyei AusztráliábanFotó: Wikipedia

Bár korábban napvilágot láttak olyan túlzások is, miszerint a mostani erdőtűz végleg kipusztítja a koalákat, erről nincsen szó. Ennek ellenére a koalák száma folyamatosan csökken az országban, az államban 1990 és 2010 között 42 százalékkal csökkent.

Levy elmondása szerint nemcsak a világszerte ismert, cuki és szőrös koalák vannak veszélyben, de a nyugati földipapagáj (Pezoporus flaviventris) és a Kenguru-szigeteki erszényes (Sminthopsis aitkeni) (Guardian/AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér