Az erdőtűzzel érintett állam koaláinak 30 százaléka pusztulhatott el Ausztráliában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Új-Dél-Wales állambeli koalapopuláció harminc százaléka pusztulhatott el az erdőtűzben, legalábbis az állatok élőhelyének ekkora része lett a tűz martalékává, közölte Sussan Levy szövetségi környezetvédelmi miniszter. Az erdőtüzek ötmillió hektáron pusztítanak Ausztrália délkeleti partvidékén, eddig kilenc ember halt meg.

Az állam közép-északi partvidéke ad otthont a teljes koalapopuláció nagy részének, becslések szerint 15-28 ezer egyed élhet itt. A tűzoltók attól tartanak, a tetemeket sem sikerül majd megtalálni, akkora a tűz.

A koalák élőhelyei AusztráliábanFotó: Wikipedia

Bár korábban napvilágot láttak olyan túlzások is, miszerint a mostani erdőtűz végleg kipusztítja a koalákat, erről nincsen szó. Ennek ellenére a koalák száma folyamatosan csökken az országban, az államban 1990 és 2010 között 42 százalékkal csökkent.

Levy elmondása szerint nemcsak a világszerte ismert, cuki és szőrös koalák vannak veszélyben, de a nyugati földipapagáj (Pezoporus flaviventris) és a Kenguru-szigeteki erszényes (Sminthopsis aitkeni) (Guardian/AFP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!