Egymillió négyzetkilométeren örvénylik a meleg víz Új-Zéland mellett

2019 december 27., péntek 6:30
27

Kivételes természeti jelenség alakult ki az elmúlt hetekben Új Zélandtól nyugatra a Csendes-óceánon: egy hatalmas területen a víz felsőbb rétege az átlagosnál 6 fokkal melegebb.

A jelenséget vizsgáló kutató szerint egy anticiklon okozta a páratlan felmelegedését az óceán vízének, mivel itt hetek óta nem fúj a szél, ami lehűtené a vízfelszínt. A meleg vízfolt hatalmas, egymillió négyzetkilométert tesz ki, azaz Új-Zéland területének négyszeresét.

„Ez most a Földön felfedezhető legnagyobb, egybefüggő olyan terület, amelynek átlaghőmérséklete élesen elválik a környező területektől. Errefelé 15 fok szokott lenni, most húsz van” - közölte James Renwick, a wellingtoni Victoria egyetem vezető kutatója, aki szerint nem szokatlanok az ilyen melegebb területek Új-Zéland mellett, de ilyen nagy, ilyen kiugrú hőmérséklet-eltéréssel, nagyon szokatlannak számít.

Az azonban már kevésbé, hogy az elmúlt években Új-Zélandon sorra dőltek meg a melegrekordok, két évvel ezelőtt a nyár áltagosan 3 fokkal volt melegebb, mint a korábbi évtizetekben. A WMO adatai szerint az elmúlt évtized 1,1 fokkal melegebb volt globálisan, mint az iparosodást megelőző időkben. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt