Egymillió négyzetkilométeren örvénylik a meleg víz Új-Zéland mellett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kivételes természeti jelenség alakult ki az elmúlt hetekben Új Zélandtól nyugatra a Csendes-óceánon: egy hatalmas területen a víz felsőbb rétege az átlagosnál 6 fokkal melegebb. 

A jelenséget vizsgáló kutató szerint egy anticiklon okozta a páratlan felmelegedését az óceán vízének, mivel itt hetek óta nem fúj a szél, ami lehűtené a vízfelszínt. A meleg vízfolt hatalmas, egymillió négyzetkilométert tesz ki, azaz Új-Zéland területének négyszeresét.

„Ez most a Földön felfedezhető legnagyobb, egybefüggő olyan terület, amelynek átlaghőmérséklete élesen elválik a környező területektől. Errefelé 15 fok szokott lenni, most húsz van” - közölte James Renwick, a wellingtoni Victoria egyetem vezető kutatója, aki szerint nem szokatlanok az ilyen melegebb területek Új-Zéland mellett, de ilyen nagy, ilyen kiugrú hőmérséklet-eltéréssel, nagyon szokatlannak számít.

Az azonban már kevésbé, hogy az elmúlt években Új-Zélandon sorra dőltek meg a melegrekordok, két évvel ezelőtt a nyár áltagosan 3 fokkal volt melegebb, mint a korábbi évtizetekben. A WMO adatai szerint az elmúlt évtized 1,1 fokkal melegebb volt globálisan, mint az iparosodást megelőző időkben. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.