Egymillió négyzetkilométeren örvénylik a meleg víz Új-Zéland mellett

Kivételes természeti jelenség alakult ki az elmúlt hetekben Új Zélandtól nyugatra a Csendes-óceánon: egy hatalmas területen a víz felsőbb rétege az átlagosnál 6 fokkal melegebb. 

A jelenséget vizsgáló kutató szerint egy anticiklon okozta a páratlan felmelegedését az óceán vízének, mivel itt hetek óta nem fúj a szél, ami lehűtené a vízfelszínt. A meleg vízfolt hatalmas, egymillió négyzetkilométert tesz ki, azaz Új-Zéland területének négyszeresét.

„Ez most a Földön felfedezhető legnagyobb, egybefüggő olyan terület, amelynek átlaghőmérséklete élesen elválik a környező területektől. Errefelé 15 fok szokott lenni, most húsz van” - közölte James Renwick, a wellingtoni Victoria egyetem vezető kutatója, aki szerint nem szokatlanok az ilyen melegebb területek Új-Zéland mellett, de ilyen nagy, ilyen kiugrú hőmérséklet-eltéréssel, nagyon szokatlannak számít.

Az azonban már kevésbé, hogy az elmúlt években Új-Zélandon sorra dőltek meg a melegrekordok, két évvel ezelőtt a nyár áltagosan 3 fokkal volt melegebb, mint a korábbi évtizetekben. A WMO adatai szerint az elmúlt évtized 1,1 fokkal melegebb volt globálisan, mint az iparosodást megelőző időkben. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.