Egymillió négyzetkilométeren örvénylik a meleg víz Új-Zéland mellett

Tbg
2019 december 27., péntek 5:30

Kivételes természeti jelenség alakult ki az elmúlt hetekben Új Zélandtól nyugatra a Csendes-óceánon: egy hatalmas területen a víz felsőbb rétege az átlagosnál 6 fokkal melegebb.

A jelenséget vizsgáló kutató szerint egy anticiklon okozta a páratlan felmelegedését az óceán vízének, mivel itt hetek óta nem fúj a szél, ami lehűtené a vízfelszínt. A meleg vízfolt hatalmas, egymillió négyzetkilométert tesz ki, azaz Új-Zéland területének négyszeresét.

„Ez most a Földön felfedezhető legnagyobb, egybefüggő olyan terület, amelynek átlaghőmérséklete élesen elválik a környező területektől. Errefelé 15 fok szokott lenni, most húsz van” - közölte James Renwick, a wellingtoni Victoria egyetem vezető kutatója, aki szerint nem szokatlanok az ilyen melegebb területek Új-Zéland mellett, de ilyen nagy, ilyen kiugrú hőmérséklet-eltéréssel, nagyon szokatlannak számít.

Az azonban már kevésbé, hogy az elmúlt években Új-Zélandon sorra dőltek meg a melegrekordok, két évvel ezelőtt a nyár áltagosan 3 fokkal volt melegebb, mint a korábbi évtizetekben. A WMO adatai szerint az elmúlt évtized 1,1 fokkal melegebb volt globálisan, mint az iparosodást megelőző időkben. (Guardian)