Rekordot döntöttek idén a német fegyvereladások, a messze legnagyobb vevő Magyarország volt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Három év csökkenés után 2019-ben akkorát ugrott a német fegyverexport - konkrétan 65 százalékkal, hogy egyből rekordot is döntöttek a december közepéig besöpört majdnem 8 milliárd eurós bevétellel - írja a német közsszolgálati Deutsche Welle.

A német sajtó azért sem ünnepli ezt, mert a legnagyobb vásárlók top tízes listájáról két ország is - a második helyen álló Egyiptom és a kilencedik helyezett Egyesült Arab Emirátusok - aktív résztvevője a jemeni polgárháborúnak. Pedig a német kormány többször is megígérte, hogy a jemeni konfliktusban érintett országokba nem adnak el fegyvert. 

Az exportlista toronymagas első helyezettje viszont nem háborús ország, hanem Magyarország, 1,77 milliárd euróval, vagyis 585 milliárd forinttal. Az arányok érzékeltetése végett: a listán második, nálunk lakosságszámra több, mint tízszer nagyobb, aktív háborús zónák közelében fekvő Egyiptom 802 millió euróért, míg a harmadik USA 483 millióért vásárolt német fegyvereket.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!