Öt holttesttel és két emberi fejjel a fedélzetén kötött ki a szellemhajó Japánban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Feltehetőleg észak-koreaiak holttestét találta meg a japán rendőrség egy csónakban szombaton az ország középső részétől nyugatra fekvő Szado sziget partján - közölte a parti őrség egyik tisztségviselője. 

A csónakban öt holttestet találtak, és külön két fejet, amelyekről egyelőre nem tudták megállapítani, hogy az öt közül valamelyik holttesthez tartoznak-e. 

Egy hónapon belül ez már a második csónak, amely a sziget partjára sodródott. Valószínűleg régóta hánykolódott már a tengeren.

A csónak oldalán koreai nyelvű felirat van. Az észak-koreai halászhajók rendszeresen folytatnak halászati tevékenységet a Japán-tengerben, és gyakran előfordul, hogy motorhiba vagy egyéb műszaki problémák miatt hajójuk japán partokra sodródik. 2018-ban különösen sok, mintegy 100 észak-koreai halászcsónakot sodort így japán partokra a tenger. Ezek általában üresek, vagy emberi maradványokat hordoznak. 

Korábban is számos találgatás látott napvilágot, hogy ezek a zord időjárási viszonyokba vagy éhezésbe belehaló legénységek vajon dezertőrök a lezárt határú diktatúrából, vagy egyszerű halászok, akiket a szegénység egyre merészebb és hosszabb utakra sarkall, kezdetleges felszerelésű csónakjaik ezért lesznek oly sokszor a koporsóik is. (BBC, MTI. A címlapi kép illusztráció.)