Pripjaty egykori lakói karácsonyfát állítottak a szellemváros főterén

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Csernobiltól mintegy 3 kilométerre fekvő Pripjatyot egykor 47 ezren lakták, de az 1986-os katasztrófa után mindenki elmenekült, és a sugárszennyezés miatt nem is költözhetnek vissza. 

Idén először viszont felállítottak egy karácsonyfát korábbi lakóhelyük központi terén; többen családi fotókat aggattak rá.

Voltak olyanok, akik most tértek először vissza Pripjatyba, mióta 33 éve menekülniük kellett.

Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto
Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto
Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto

A BBC beszámolója szerint ugyanakkor e megkapó megmozdulás nem egészen saját kezdeményezése volt az emlékezőknek: csernobili idegenvezetők és aktivisták szervezték, akik egyrészt szeretnék elérni, hogy a környék a világörökség része legyen, másrészt azt akarták demonstrálni, hogy az élet visszatér a városba. 

Ami bizonyos értelemben tagadhatatlan.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.