Pripjaty egykori lakói karácsonyfát állítottak a szellemváros főterén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Csernobiltól mintegy 3 kilométerre fekvő Pripjatyot egykor 47 ezren lakták, de az 1986-os katasztrófa után mindenki elmenekült, és a sugárszennyezés miatt nem is költözhetnek vissza. 

Idén először viszont felállítottak egy karácsonyfát korábbi lakóhelyük központi terén; többen családi fotókat aggattak rá.

Voltak olyanok, akik most tértek először vissza Pripjatyba, mióta 33 éve menekülniük kellett.

Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto
Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto
Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto

A BBC beszámolója szerint ugyanakkor e megkapó megmozdulás nem egészen saját kezdeményezése volt az emlékezőknek: csernobili idegenvezetők és aktivisták szervezték, akik egyrészt szeretnék elérni, hogy a környék a világörökség része legyen, másrészt azt akarták demonstrálni, hogy az élet visszatér a városba. 

Ami bizonyos értelemben tagadhatatlan.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.