Pripjaty egykori lakói karácsonyfát állítottak a szellemváros főterén

külföld
2019 december 28., 07:56

A Csernobiltól mintegy 3 kilométerre fekvő Pripjatyot egykor 47 ezren lakták, de az 1986-os katasztrófa után mindenki elmenekült, és a sugárszennyezés miatt nem is költözhetnek vissza. 

Idén először viszont felállítottak egy karácsonyfát korábbi lakóhelyük központi terén; többen családi fotókat aggattak rá.

Voltak olyanok, akik most tértek először vissza Pripjatyba, mióta 33 éve menekülniük kellett.

photo_camera Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto
photo_camera Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto
photo_camera Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto

A BBC beszámolója szerint ugyanakkor e megkapó megmozdulás nem egészen saját kezdeményezése volt az emlékezőknek: csernobili idegenvezetők és aktivisták szervezték, akik egyrészt szeretnék elérni, hogy a környék a világörökség része legyen, másrészt azt akarták demonstrálni, hogy az élet visszatér a városba. 

Ami bizonyos értelemben tagadhatatlan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.