Sakál ölte meg a vizslát a szilveszteri vadászaton

ÁLLAT
2019 december 29., 08:13

Baleset történt a Dorozsmai Vadásztársaság hagyományos szilveszteri vadászatán, a Hosszúháton december 28-án, írja az Index. Egy sakál ugyanis ugrás közben torkon ragadta az egyik vadász, Petrov András rövidszőrű vizsláját, Szikrát.

Az esetről beszámoló Nimród Vadászújság szerint „a sakál a vizsla gégéjét átharapva azonnal nekifordult a puskás hajtósornak, de a sűrű részek, más kutyák, hajtók miatt érdemi lövést senki sem kockáztatott, így a sakál eltűnt a bozótosban”. Szikra kutya hétéves volt, a vadászház mögötti erdőben nyugszik. 

A vadászlap szerint ez az eset is mutatja, hogy a sakál „ereje, bátorsága és agresszivitása sokkal nagyobb, mint eddig hittünk, hiszen a menekülés lehetősége mellett is az ölést választotta”.

Az év elején a Bács-Kiskun megyei újság írt arról, hogy megállíthatatlannak tűnik az aranysakál terjeszkedése Magyarországon, már olyan északkeleti területeken is felfedezték, ahol korábban sosem találkoztak vele. Rohamos terjeszkedése károkat okozott a vadállományban is, Baranyában például szinte teljesen eltűntek az őzek a vadászok szerint. Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy ő nem látja igazoltnak, hogy az aranysakál miatt ritkult meg az őzállomány, ehhez alaposabb kutatásokat kell végezni. Szerinte attól nem kell tartani, hogy az aranysakál emberre támad,olyankor lehet vele csak probléma, ha valamiért veszélyben érzi magát.

A sakál nem védett állat, de a vadászok szerint olyan jól rejtőzködik, hogy nagyon nehezen tudják irtani. A 2018-2019-es vadászati évben azért így is kilőttek 7873 aranysakált. 

A sakálinvázió Európa-szerte probléma, a New York Times riportot is közölt a szlovén helyzetről