Az ENSZ főtitkára arra biztatja a fiatalokat, hogy tüntessenek tovább

António Guterres ENSZ-főtitkár azt hangsúlyozta újévi üzenetében, hogy számára "a világ fiataljai a remény forrásai", és arra biztatta őket, hogy folytassák tüntetéseiket, gondolkodjanak nagyban, lépjék át a határokat és gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra.

António GuterresFotó: CRISTINA QUICLER/AFP

A 2020-as év kétségekkel és bizonytalansággal kezdődik, de remény is van - mondta helyi idő szerint vasárnap a világszervezet New York-i központjában.

Guterres emlékeztetett az új generáció idei kezdeményezéseire a klímavédelem, a nemek egyenlősége, a társadalmi igazságosság és az emberi jogok védelme terén. Ezek a kezdeményezések az élvonalban vannak, tette hozzá. 

A főtitkár kijelentette, hogy "őt is megihleti a fiatalok szenvedélye és eltökéltsége". "Önök jogosan követelik, hogy részt vehessenek a jövő kialakításában". "Magukkal vagyok, és az ENSZ is magukkal van" - tette hozzá.

Az éghajlat melegedésével kapcsolatban azt a véleményét hangoztatta, hogy ez nem hosszú távú probléma, hanem világos és jelenlegi veszély.

Guterres bejelentette, hogy 2020-ban, a világszervezet létrejöttének 75. évfordulóján tervet dolgoznak ki az igazságos globalizációról, és ennek az lesz a jelmondata, hogy "Évtizedes akcióterv a fenntartható fejlődés céljaiért". (MTI)