17 éve először csökken a távolsági vonatutak ára Németországban a klímavészhelyzet miatt

külföld
2020 január 02., 14:29

Január 1-től 10 százalékkal csökkent az 50 kilométeresnél hosszabb utak menetdíja a Deutsche Bahn szerelvényein, ezzel 17 éve először csökkentek a német vasúttársaság viteldíjai. A csökkenés egy kormányzati intézkedésnek köszönhető, amivel az áfát csökkentették az ilyen utazásokon 19-ről 7 százalékra, ez az az engedmény, aminek nagy részét a Deutsche Bahn most a tarifákban átadja az utasoknak.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter és Richard Lutz, a Deutsche Bahn elnöke bejelentik az árcsökkenést
photo_camera Andreas Scheuer közlekedési miniszter és Richard Lutz, a Deutsche Bahn elnöke bejelentik az árcsökkenést Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A fennmaradó pénzből más szolgáltatásaik árát is csökkentik, például a biciklik szállításáért is kevesebbet kell fizetni 2020-tól.

Az intézkedés a kormány klímavédelmi csomagjának része, a cél az, hogy minél több embert vegyen rá a vonatozásra ahelyett, hogy nagy távolságokra autózzon vagy repülővel menjen, ugyanis a vonatközlekedés ökológiai lábnyoma a legkisebb ezek közül kilométerre vetítve utasonként.

A Deutsche Bahn számításai szerint az árcsökkenés akár 5 millióval is több utast hozhat évente.

Ugyanakkor nem mindenhol csökkennek az árak a német közösségi közlekedésben, a rövid távra vett jegyek, valamint bizonyos városok tömegközlekedési bérleteinek ára nőni fog idén. (Guardian)

Kiemelt videóink